Puan vermedi·324 syf.····Okunma: 23 Ağustos 2022 10:11 Herşeyden önce Zülfü Livaneli'nin çok değer verdiğim bir entelektüel olduğunu belirtmek isterim. Bundan bir önceki kitabı için çok olumsuz görüş bildirmiş ve ona saygımı muhafaza etmek için başka bir kitabını okumamaya karar vermiştim. Bu kitabın konusu özel ilgi alanım olduğundan okudum.
Zülfü üstad belli ki konuda çok araştırma yapmış ve günümüzde Abdülhamid'in her iki kolundan kendi bildikleri tarafa çekiştiren kitlelerin tam anlamıyla hoşuna gitmeyecek şeyler yazmış. Konuyla ilgiliyseniz oldukça çok şey öğrenebilirsiniz.
Benim asıl değinmek istediğim konu kitabın neden roman biçiminde yazıldığı ki gerçek anlamında bir roman bile demek doğru değil. Bu biçim ilgili devire değişik bir bakış açısı getirmediği gibi bir roman tadı da vermemektedir. Bu haliyle pekala bir kurgu dışı eser olarak yayınlanabilir ve hiçbir kaybı da olmazmış. Ben üzülerek üstadın roman yazma konusunda ısrarcı olmaması gerekir diye düşünüyorum. Ancak eserleri bunca satarken ve bunca dile çevrilmişken kim olsa kolayca yanılabilir diye düşünüyorum. Belki de ünlü bir yazar olmak için hazır ünlü olmak gerekiyordur.