Genç Werther'in Acıları
2022 13. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2022 23:37
Kitapta bolca Werther’in aşkından ve sevme tarzından bahsediliyor. Tabi buna sevgi ve aşk denilebilirse. Saplantılı ve vazgeçilemez duygulara sahip olan kimse gerçek aşkı ya da sevgiyi bulabilmiş değildir. Kimse birisini kendi ruhunu unutacak kadar sevmemeli, kendini kaybetmemeli. Çünkü sürekli kendinden ödün vermek ve sevdiğin kişiye göre hayatını şekillendirmek sağlıklı bir duygu değil. Kimse bu şekilde sevmeyi ya da sevilmeyi hak etmiyor. Öz benliğimiz bu kadar savurgan bir şekilde bir kenara atılmamalı. Werther kendi tabiriyle o kadar çok seviyor ki bir süre sonra Lotte’nin yaptığı her hareket, bir bakışı bile tapılası geliyor. Onu bir ilahmışçasına yüceltip, onsuz geçen her bir dakikasını bile acı çekerek geçiriyor. Onu kutsal bir güç gibi gördüğünü kendi deyimiyle şöyle açıklıyor; ‘’ Çok acı çekiyorum, zira hayatımın tek hazzını, çevremde dünyalar yarattığım can veren kutsal gücü yitirdim; yok artık! ‘’ Ah Werther! Ayrıca Werther bu duygu silsilesine yakalanmışken Lotte’nin bir nişanlısının varlığından da haberdardır. Buna rağmen yine de kendini kaptırmaktan alıkoyamaz, bu da onun kaçınılmaz sonuna emin adımlarla yürümesine yol açar. İlk başlarda sevgisinin tek taraflı olması onun için yeterli olsa da günler geçtikçe karşılık bulamadığı bu sevgi onun için dayanılmaz bir hale gelir. Duygularını bu kadar yoğun yaşarken kendini Tanrı tarafından terk edilmiş ve yüzüstü bırakılmış hisseder. Son olarak Lotte için söylebileceğim birçok şey var fakat bunları doğru kelimelerle ifade etmek çok zor.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,1bin okunma