2022 369. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2022 22:28
Sabahattin Ali'nin okuduğum üçüncü kitabı. Bu kitabında da diğer okuduğum kitaplarında olduğu gibi basit halk yaşamında karşılaşabileceğimiz durumları yalın bir anlatımla okuyucuya sunmuş. Zengin ve memur ile cahil köylü gibi sınıf farklılığından yola çıkarak bir aşk hikayesi sunmuş bizlere Sabahattin Ali. Kitabın ana kahramanı Kuyucaklı Yusuf küçük yaşlarda ailesini kaybetmiş ve bir kaymakam tarafından evlat edinilmiştir. Yusuf, mert, dediğim dedik ve yiğit bir kişiliğe sahiptir. Evlat edinilmesine kaymakamın eşi Şahinde Hanım hiç memnun olmaz. Basit bir köylünün kaymakam gibi elit bir insanın evine evlatlık olarak gelmesi, gösteriş ve eğlence düşkünü olan Şahinde'nin çok sinirlenmesine sebep olur. Ancak kaymakam ona iyi bir yaşam sunduğu için çok ses çıkaramaz bu duruma. Yusuf kaymakamın Muazzez adındaki kızıyla bu evde beraber büyür. Zaman ilerledikçe ikisi de birbirlerine aşık olurlar. Ancak bunu birbirlerine açıklayamazlar. Muazzez herkes tarafından kolayca yönlendirilebilecek bir yapıya sahiptir. Özellikle annesi Muazzez'i istediği yaşam tarzına çekmek için elinden geleni yapmaktadır. Annesi, Şakir adında ayak takımından fakat zengin bir oğlana Muazzez'i vermeyi istemektedir. Ancak Muazzez'i rahatsız etmesinden dolayı Yusuf Şakir'i herkesin önünde dövmüş ve bu durum Şakir'in Yusuf'a karşı kinlenmesine sebep olmuştur. Şakir Yusuf'u sıkıştırabilecek ve onu zor durumda bırakacak bir anı kollamaktadır. Bunun içinde bir gün kaymakamı sarhoş edip kumar oynatarak borçlandırmıştır. Yusuf'u köşeye sıkıştırdığını düşünen Şakir, Muazzez'i kendisine ister. Kinin ve kötülüğün sembolü olan bu kişinin ne yapmak istediğini Yusuf anlamış ve borcu bir bakkal işleten arkadaşından aldığı parayla ödemiş ve kaymakamın elini güçendirmistir. İsteği reddedilen Şakir, borcu kapatmasına yardım eden Yusuf'un arkadaşını bir düğünde öldürür ancak bu ölüm olayı Şakir'in yakınları tarafından şahitler ayarlanarak ya da ikna edilerek kapatılır. Şahinde Hanım lüks yaşamının bittiğini artık kötü günlerin başladığını fark eder. Muazzez'i zengin olan Şakir ile evlendirirse bu sıkıntılardan kurtulabileceğini düşünür. Muazzez Yusuf'a olan aşkını itiraf eder. Yusuf Muazzez'i kaçırarak evlenirler. Daha sonra kaymakamın isteği üzerine bulunur ve eve getirilirler. Kaymakam evlenmelerine kızmamış hatta sevinmiştir. Bu olaylar esnasında kaymakam vefat eder ve yeni gelen kaymakam Yusuf'un görev yerini değiştirerek borç tahsildarlığına atar. Artık Yusuf günlerce evden uzaklaşmakta Şahinde ve Muazzez yalnız kalmaktadır. Maddi durumları da oldukça kötüleşen ailenin sıkıntılı günleri çoktan başlamıştır. Ancak lüks düşkünü ve eski yaşamını geri kazanmak isteyen Şahinde Şakir'in ailesine sık sık gitmeye başlar. Bu evde yapılan misafirliklere çoğu kez yeni kaymakam da gelip gider. Bu yeni kaymakam da zevk ve içki düşkünüdür. Şahinde'nin gittiği bu misafirliklere Yusuf'un günlerce eve gelmeyişini bahane eden Şahinde Muazzez'i de götürmeye başlar ve Muazzez içki eğlencelerinin bir parçası ve eğlencesi olur. Bu eğlenceler Yusuf'un evinde de yapılmaya başlanır. Gece uzun süren bu misafirlikler de Muazzez, davetlilerin kucaklarında dolaşmaya başlar. Komşular Şahinde ile ilişkilerine artık mesafe koymaya başlamışlardır. Bu yaşanılanlar her tarafta dilden dile dolaşmakta ama bu zümrenin güçlü konumlarından dolayı kimse müdahale edememektedir. Yusuf birgün eve geldiğinde evdeki değişikliklerden ve Muazzez'in durumundan meseleyi anlar. Çevreden de kulaklarına bazı şeyler gelir. Şahinde'yi sorguya çeker, ancak Şahinde her sorusuna bir yalanla karşılık verir. Bu durum Yusuf'u ikna etmez ve bir gün ise gittiğinde duramaz ve eve döner. Ancak gördüğü manzara aklını başından alır. İçeri girerek kaymakam ve yanındakileri öldürür. Bu sırada Muazzez de vurulmuştur. Hava soğuktur. Muazzez'i de alarak oradan uzaklaşır ve bir ağacın dibinde Muazzez can verir. Usta bir kalemden ustaca bir anlatımla bizlere sunulan bu hikaye sınıf farklılıklarını, zengin-fakir, güçlü-zayıf, havas-avam çatışmalarını önümüze koymuş ve iki genç aşığın yaşadıklarıyla dramatize edilmiştir.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Akçağ Yayınları · 2019210,7bin okunma