2022 24. kitabı
Bu bir SOYKIRIM! Rus egemenliğini reddedip, özgürleri için yıllarca savaşan,Rusların saldırıları karşısında daha fazla dayanamayan köyleri yakılan, haince saldırılara uğrayan, tecavz edilen, işkence yapılan ve acımasızca öldürülen insanlar. Açlıkla, soğukla ve salgın hastalıklarla mücadele eden anavatanlarından koparılıp belirsizliğe sürülen bir halk. Teknelere tıkıştırılarak sürgün edilen, daha fazla yaşamaz diyerek tekneden atılan hastalar, ölülere yer yok denerek denize atılan cesetler, denize atılan ölü bebeğinin ardından kendini azgın sulara bırakan anneler, batan tekneler, yıllarca insan kafataslarını sahile kusan Karadeniz ve o sulardan çıkan balıkları asla yemeyen, acısını yüreğinde taşıyan Çerkesler. ‘’Öyle ki, bazı kaptanlar, rotalarını denize atılan ve daha sonra yüzeye çıkan cesetleri takip ederek belirlediğini itiraf edecekti.’’ Adsız Roman bu soykırımı, tarihi gerçeklerle kurguyu, aşkla ve vefayı, geçmişle günümüzü harmanlayarak gözler önüne seren hem bir roman hem bir araştırma kitabı.Sürgün öncesi ve sonrası yaşanan acılar.Her satırda ki o acıyı yüreğinizde hissedeceksiniz ki bu soydan gelen biri olarak o satırlar benim için çok daha acıydı. ‘’Deniz kenarında yıllarca insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakalları ve kadın saçlarından yuvalarını kurardı. Deniz yedi yıl boyunca karpuz gibi insan kafataslarını attı sahile.’’ Bir yandan soykırım gerçeklerini, bir yandan bu acının içindeki aşkı, bir yandan da çerkes adetlerini,onurlu ve dik duruşlarını okuyacağınız harika bir kitap. Bu insanlık ayıbı hakkında bilgisi olmayan, buna göç diyen veya göç olduğunu sananlara da özellikle tavsiye ediyorum. Masum insanlara eziyet ederek öldürürsen buna öbür dünyaya göç diyebilir misin? Diyemezsin... Bu bir cinayettir. Peki ya topla tüfekle halkın üzerine ateş açar ,evlerini, tarlalarını yakar, yıkar, topraklarında yaşayamaz hale getirirsen , tamamını yok etmezsen de köksüzleştirirsen, zorla ülkelerinden sürer ve geri dönülmesine de olanak tanımazsan, hatta sürdüğün diasporada bile yaşama kültürünü elinden almaya çalışırsan buna göç diyebilir misin? Adını sen koy kızım. Sence bu katliamın adı soykırım mı, göç mü?
Adsız RomanSema Soykan · Alfa Yayıncılık · 2024906 okunma