2022 25. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2022 21:45
Feridun Emecen Türkiye'nin yetiştirdiği sayılı Osmanlı Tarihçilerinden biridir. Kaleme aldığı 'Yavuz Sultan Selim' adlı bu eserde Osmanlı'nın 9. padişahı I. Selim'i, anlaşılır ve sadece dönemin kaynakları ile anlatmıştır. I.Selim Osmanlı tarihinin 3 büyük hükümdarı arasına girmeyi hak eden bir sultandır. Bunun sebebi klişe bir sözle 8 yıllık devirde 80 yıllık bir iş yapmasıdır. Savaşlar kazanılır ya da kaybedilir ancak demir gibi sert ve akıllı bir hükümdar öncülüğünde ikincisi pek mümkün değildir. 1510'da kurulan Safevi Devleti, Dulkadir Beyliği ve Memluk Devleti ile yaptığı mücadelelerin hiç birini kaybetmemiştir. Ordusunu daima gözetleyerek çıkarlarını korumuştur. Yavuz'un doğu seferleri ile bölgedeki hakimiyet sağlamlaştırıldığı gibi ileride potansiyel bir düşman olabilecek Memluk Devleti de tarihin tozlu raflarına kaldırıldı. 1516 yılında çıktığı Mısır seferinde 30-40 bin kişi ile 2500 kilometreden fazla yol kat ederek ve bir çölü aşarak Memluk Devletine son verdi. Bu sayede Mısır ve kutsal bölgeler Osmanlı himayesine geçti, Osmanlı hazinesi tarihinin en yüksek doluluk oranını gördü, Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz ticaret havzaları Osmanlı kontrolüne geçti ve 200 yıl kadar sonra siyaset amaçlı kullanılacak olan halifelik Osmanlı'ya nakledildi. Yavuz'un yaptığı işler tabiki ordu ile sınırlı değil. Yeni ticari kanunlar, yeni tershaneler ve devlet teşkilatlanması için önemli atılımları mevcuttur. Anadolu'daki huzursuzlukları da sert mizacı ve akıllı siyaset yürütmesi sonucu çözüme kavuşturmuştur. Günümüzde tarihi olayların çarpık ve yanlış bir biçimde anlatıldığı ve buna bağlı olarak yanlış biçimde yayınlanan dizi, film ve kitaplar oldukça yaygındır. Sayın Emecen gibi bu mesleği yapan ve sadece dönemin kaynaklarından yararlanan insanların eserlerinin okunmasını tavsiye ediyorum.
Yavuz Sultan SelimFeridun M. Emecen · Kapı Yayınları · 2016579 okunma