184 syf.
Puan vermedi
Bu kitap tam anlamıyla belgesel tadında muhtasar(özet) bir Afrika tarihinden ibaret. Kitapta elbette eksiklikler var. Bunda en dikkatimi çeken Somali’ye pek değinilmemiş olması. Nitekim Somali Afrika’nın en irredantist ülkelerinden biridir. Somali’de İngiliz Somalisi vardır, İtalyan Somalisi ve Etiyopya Somalisi vardır. Bu ise Somali’nin komşularıyla sorunlu ilişkilere sahip olmasına neden olmaktadır. Kitapta başlarda Afrika’daki medeniyetlerin oturduğu dönemlere dair bilgiler mevcut. Zamanla Batılıların Afrika’ya ilk defa Portekizlilerle ayak basmasından başlıyor ve serencâm köle ticaretinden Afrika’daki 20. Yüzyıl’daki bağımsızlık hareketlerine kadar gidiyor. Bu serencamda Almanların Naziler’den önce ilk soykırımı gerçekleştirdikleri Namibya’daki Herero ve Nama soykırımı vardır. Alman general Lothar von Trotha, Herero’ların sömürgeye direniş başlatıp 100 kadar Alman askerini öldürmesi üzerine şöyle bir soykırım emri vermiştir: “Ben, Alman askerlerinin büyük generali, bu mektubu Hererolara gönderiyorum. Hererolar artık Alman tebaası değildir. Öldürdüler, çaldılar, yaralı askerlerin kulaklarını ve vücutlarının diğer kısımlarını kestiler ve şimdi daha fazla savaşmak istemeyecek kadar korkaklar. İnsanlara, şeflerden birini bana teslim edene 1000 mark ve Samuel Maherero için ise 5000 mark alacağını ilan ediyorum. Herero ulusu artık ülkeyi terk etmelidir. Reddederlerse, 'uzun boru' (top) ile onlara bunu yapmaya mecbur edeceğim. Silahlı ya da sığırlı olsun ya da olmasın, Alman sınırında bulunan her Herero idam edilecek. Ne kadınları ne de çocukları esirgeyeceğim. Onları uzaklaştırma ve üzerlerine ateş etme emri vereceğim. Herero halkına olan sözlerim bunlardır.” Bu soykırım neticesinde ise 80 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Kitapta özet halinde Sudan’daki İngiliz sömürgesine karşı ayaklanan Mehdi hareketi ile Omdurman Savaşı, Ruanda ve Burundi’de Hutu-Tutsi çatışmaları, Belçika Kralı II. Leopold’ün Kongo’yu sömürgeleştirerek ülkenin elmas madenlerine çökmesi ve siyahi kölelerin insanlık dışı çalışma şartlarında salgın hastalıklarla bilikte hayatlarını kaybetmeleri gibi nice konular var. Kitabın sonlarına doğru bağımsızlık hareketlerinin bir veçhesi olarak Patrice Lumumba, Kwameh Nikrumeh ve Nelson Mandela gibi liderlere de değinilmektedir. İyi okumalar diliyorum.
Kısa Afrika Tarihi
Kısa Afrika TarihiGordon Kerr · Say Yayınları · 202135 okunma