2022 127. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2022 23:01
“Gestumblindi” “Yaşayanların ve ölmüşlerin efendisidir. Bu dünyanın hakimidir. Onun haberi olmadan bir bulut bile üstünüzden geçemez.Pek sevgili ve sadık kuzgunlar: Hugin ve Munin ona tüm havadisleri yetiştirir. Odin; en bilgedir, en güzel şiirleri yazandır. Odin; savaşın ta kendisidir. Valhalla' nın da sahibidir. Dokuz diyarın tümünün de sahibidir. Sizlerin de atasıdır." Tarihte yer edinmiş her milletin sahip olduğu masalımsı ve efsane olmuş söylemlerdir mitler. Her toplumun kendine öz ama birbirne de benzer inançları ve yaşayışları vardır. İşte bunlardan bir tanesi de iskandinav mitolojisi. Hikayemiz viking mitlerinin unutulmaya yüz tutmuş figürlerinden biri olan Gestumblindiyi anlatıyor. Viking tanrılarının kol gezdiği, hayatın tamamının zevk, neşe, eğlence ve tabiki savaştan ibaret olduğunu düşünen vikinglerin yaşadığı yer Reidgotaland. Her coğrafyada olduğu gibi zalim hükümdarlar, zor yaşam şartları,iklim zorlukları burada da mevcut. Tabi aç gözlülük hakimiyet hırsı burda da baş gösteriyor.Soyunun yegane yadigarı, nesilllerden nesillere geçmiş efsunlu bir kılıç da var tabi adı Tyrfing. Sahibine sonsuz bir güç bahşederken aynı zamanda lanetli olduğu da düşünülüyor.Çünkü Sahibine daima ölüm ve keder getirmiştir. İşte bu kılıç varislerden birinin hem de en zaliminin eline geçiyor düşünün. Babasına bile ihanet ederek hırslarında boğuluyor ve hem kral oluyor Heidrek, hemde kılıcın yeni sahibi. Aslında bilgeliği ve zekası ile ülkenin dört bir tarafına nam salmış. Ama gel gelelim kılıç günden güne laneti ile onu da zehirlemeye başlıyor. Herkes tarafından korkulan zalim bir krala dönüşen Heidrek, sömürgeciliği ele almış halkını da zulüm ve baskı ile yönetmeye çalıışyor. Haliyle vergilere boğduğu halktan son isteği ise vergilerin tesliminde ayağına kadar gitmeleri. İşte burda devreye Gestumblindi ve arkadaşları giriyor. Yaşadıkları bölgede her aile için bir kişi ve Gestumblindi kralın daha fazla gazabına uğramamak adına vergileri ile yola çıkıyorlar. Ama bu yol çok meşakkatli oldukça da tehlikeli. Gestumblindi bilgeliği ve yüceliği ile tanrı Odin’i anımsatıyor. Yol arkadaşlarına daima yol gösterici olup verdiği kararlarlada bunu destekliyor. Arkadaşları ile çıktığı yolculukta ise çetin mücadeleler içinde buluyorlar kendilerini. Yolculuk esnasında bizde elfler, cüceler, devler ilginç şamanlarfantastik bir dünyaya açılan kapı gibi herşeye rastlıyoruz. İskandinav mitolojisinin zenginliklerine dalıyoruz. Benim bu konuda alt yapım biraz da olsa vardı bu nedenle büyük ilgiyle ilerledim. Paganların öğretileri,inançları yaşam biçimlerine dair pek çok unsura yer verilmişti. Destansı anlatımı, o bilmecelerin verdiği zevk büyük keyifliydi benim için. Odin’e karşı sempatim bir tık daha arttı bu kitapla. Büyük emek ve araştırma sonucu ve oldukça yüklü bir bilgi birikiminin sonucu olarak şahane bir iş olmuş. Türe merakınız varsa ki eminim Tolkıen hayranlarının bu kitapta bulacağı keyif alacağı çok şey olacaktır okuyun derim benden söylemesi net okuyun
GestumblindiArda Keskinkılıç · Fihrist Kitap · 202216 okunma
1 +1'leme