Puan vermedi·324 syf.··Beğendi
···Okunma: 11 Eylül 2022 22:31 Sâhibü’l-vefâ'nın dünyasından tavsiyeler..
Musa Topbaş efendi aslen Konyalı olup sonradan İstanbul'a yerleşmiş bir aileye mensup.Babası Topbaşzade Ahmet Kudsi Efendi,Halid el-Bağdadi'nin halifelerinden hilafet almış bir âlim.Kendisi de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Tâhirülmevlevî, Babanzâde Ahmed Naim ve Ömer Nasuhi Bilmen gibi birçok âlimin sohbetine mazhar olmuş. Aynı zamanda 1950'li yıllarda Nakşibendi şeyhi Mahmud Sami Ramazanoğlu'na intisap etmiş ve ondan hilafet almış büyük bir Allah dostu…
Elimizdeki kitap da bu büyük Allah dostunun Altınoluk dergisinde yayımlanmış sohbetlerini ihtiva ediyor.Yer yer Mahmud Sami Efendi'nin hayatından iktibas edilmiş alıntılarla beraber okuduklarımız, bizi "Sâdıklarla beraber olun." ayetinin önemine götürüyor da diyebiliriz.
Bu kısma şöyle bir parantez açarak şunları söylemek istiyorum:Hani kitapların okuyucular nezdinde muhkem bir etkisi vardır.Bitirdikten sonra kitaba dair hiçbir şey hatırlamasak bile, asla aynı insan olmayız.Hatta Amel Defteri kitabında okuyan insanın, 'sulh ve sükûna erişme hayali peşinde, ok işaretleri istikametinde koşan, yahut sonsuz bir cehde, bir ictihada, bir cihada kendini hazırlayan' kişi olduğunu öğrenmiştik.Yani "Sadıklarla beraber olun." emri, biraz da onları okumak ve onlar gibi olmaya çalışmakla mümkün..
|Kitap evvela "Mümin mümini sevecek." bahsiyle başlıyor.Mü'min kişinin kendinden önce kardeşini öncelemesinin,îsâr ehli olmanın ve hizmette her şeyden önce Allah rızasını gözetmenin önemini okuyoruz bu bölümde.Aynı zamanda bütün bunların ihlâsı ve teslimiyeti tesis ettiğini de..
|"Aile Hayatı"na dair edilen sohbetlerde,ailenin nizamı ve aile sevgisinin birey üzerindeki yetiştirici etkisinden bahsediyor Sadık Dâna hazretleri..Zaten mürşidler de sevdiklerini yanlarından ayırmazlarmış ya hiç.Yani edeb,saygı ve sevginin aile düzenini ne denli tesis ettiğini kendi hayatından kesitlerle bir güzel anlatmış Musa Topbaş Efendi.
|"Tasavvuf" bahsinde ise Fahri Kainat Efendimizin ahlakıyla ahlaklanmanın,hiçbir nefesi zayi etmeden her an Cenab-ı Hakla beraber olabilmenin kıymetini okuyoruz.Esasında her gönül bir dergahtır diyor Musa Topbaş efendi..Yani büyüklerin neden kalb alemine fazlaca ehemmiyet verdiğini ve bu sayede muvaffakiyetin nasıl daha fazla olduğunu okuyoruz bu bölümde.
|Malum biz ahir zaman mü'minlerinin "Salihlerle ülfet etmesi"şart..Muhitin insan ahlakı üzerindeki tesirini düşünecek olursak yine yolumuz Tevbe 119'a çıkıyor yani:)
Kalben zayıflamamak,kalbî insicama dikkat etmek,teslimiyet gösterebilmek,istikamet üzere olmak ve en nihayetinde ihsan makamına erişebilmek için de salihlerle ülfet şart.Hatta çocuk eğitimi hususunda da böyle bir tavsiyede bulunuyor Musa Topbaş Efendi:"Faideli kitaplar okunacak,Ashabı kiram ve ehlullah menakıbı okunup hep birlikte yaşanmaya çalışılacak!"
|"Müslümanın her hali müslümanca olmalı."Yani her şeyden evvel Peygamber efendimizin hayatını örnek alarak,itidal üzre yaşamak mühim..Yediğinden,içtiğinden,giydiğinden ve bilhassa muamelatından sorumlu olan müslüman her hâlde itidal üzere olacak yani..Bu hususta Selmanî Farisî hazretlerinin Ebudderda hazretlerine olan nasihatini naklediyor Musa Topbaş Efendi."İnsanda Cenab-ı Hakk'ın hakkı var.Cemiyetin hakkı var.Ailenizin hakkı var,nefsin hakkı var."İşte her hakkı ehline teslim edebilmek mühim olan..
|Kur'an'ın verdiği ihlas ve inşirah ile Kitabullahı bilerek ve devamlı okumanın,"Siz nerede olursanız,O sizinle beraberdir." ayetine dikkat ederek salihlerle beraber olmanın ve gençlikte önemli olan 3 temel hususiyetin itikad,bilgi ve terbiye olduğunu da son bölümlerde aktarıyor Musa Topbaş efendi..
Yani kitabın ana muhtevası, "sadıklarla hemdem olmak.."
İlim dediğimiz şey evvela, Allah'ın ilmine hürmet etmekle mümkünse eğer devamında ise Allah'ın ilmine sahip "sadıklara,salihlere" hürmet etmekle mümkündür.Bugün toplum olarak yaşadığımız onca sorunun altındaki sebep de,kime hürmet edeceğimizi bilemeyişimiz değil midir?..
Kitabın bana düşündürdüğü şeylerden birisi de buydu.
Kime,neye,nasıl hürmet edebileceğimizi bilmek ve hatta öğrenmek..