2022 18. kitabı
İlk romanından önceki son kitabı Varamayanlar'da aslında uzun bir öykü ile romanın habercisi olmuştu Ahmet Büke. Varamayanlar hikayesine bayılmıştım, keşke roman olsaydı diye yorum yapmıştım. Deli İbram Divanı'nda ise bu beklentim fazlasıyla karşılandı. "Dalyan" deyimini akıllara kazıyan, denizcilik ile, doğa ile mükemmel bir sözcük dağarcığına bizleri sürükleyen bir kitap olmuş. Bazı yazarların tüm birikimini bıraktıkları kitaplar olur. Sanırım Ahmet Büke, tüm sözcüklerini bu kitaba kusmuş. İntikam gibi güçlü bir duygunun yanıbaşından geçerken, yaşam amacımızı sorgulatan bir yapıda ilerliyor.
Deli İbram DivanıAhmet Büke · Can Yayınları · 20212,827 okunma
Son zamanların en çok sarsıntı yaratan Deli İbram Divanı romanının merkez üssü Köstence bununla birlikte roman İzmir’in kılcallarına kadar giriyor. Bu romanın detaylı bir incelemesini son videomda gerçekleştirdim. Linkini buraya bırakıyorum: youtu.be/5wGG3loh3XA Zamanında tanışma fırsatını da yakaladığım kitabın yazarı Ahmet Büke'ye bu muhteşem romanı için teşekkür ediyorum. Romanı şu sorular üzerinden inceledim: o Roman 1950’li yıllarda geçmesine rağmen bize neden bugünü hatırlatıyor? o Romanın adı neden “Deli İbram Divanı”? o Balıkçı ile Demirci Asım’ın Trajik Hatası Neydi? o Romanda bizi ne şaşırtıyor? o Bana Neyi Hatırlattı? o En Sarsıcı Cümle! o En Gerçekçi Cümle! o En Üzücü Cümle! o Romanın Finali ya da Roman Neyi Eleştiriyor?
Harika bir inceleme, özenli çalışma. Kanalı takibe aldım.