2022 46. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2022 00:00
Hayatı Birinci Dünya Savaşı dönemine denk gelen; düşünce, yaşayış ve eserleriyle 20. yüzyıl Fransız edebiyatının önemli şahsiyetlerinden Romain Rolland’ın yaşamöyküsünü anlattığı eserinde Zweig, konuyu farklı yönlerden altı bölümde işliyor. Neden Rolland’ı ‘’Avrupa’nın Vicdanı’’ olarak tanımladığı kitabın genelinde olduğu kadar son bölümde de anlaşılabiliyor. Adının en çok anıldığı mevzu bir vicdani retçi olmasıyla savaş döneminde kendisinden beklenenin aksine sergilediği barış eylemleridir. Avrupa’nın şiddet ve haksızlıkla çalkalandığı, çoğunluğun savaşı desteklediği ve aydınlar tarafından da propagandasının yürütülerek oyuna katılacak sürülerin hedeflendiği süreçte onun insanlara oyuna gelmemeleri adına seslendiği eserler ortaya koyması Romain Rolland’ın hain olarak damgalanmasına neden olmuştur. İş işten geçtikten sonra hakkını vermek gerekmiş ki kendisi Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmıştır. Avrupa’nın Vicdanı’nda geniş bir perspektifle işlenen, dördüncü bölümün kendine ayrıldığı ‘’Jean Christophe’’ Rolland’ın ülkemizde ve sanırım dünyada da en bilindik kitabı. Diğer bölümlerde oyun, müzik ve eleştiri yazıları gibi ürettiklerinden bahsediliyor. Hatta Tolstoy’un Shakespeare ve Beethoven’ı küçümsediği makalesini hazmedemeyen Romain ne denli içten bir hayranmış ki karşılık olarak Tolstoy’a eleştirilerini sunduğu bir mektup yazmıştır. Tolstoy’un kendisine yanıt vermesiyle sanat ve fikir dünyasına yeni bir zenginlik katmıştır Rolland. Stefan Zweig tarihi şahsiyetlerin hayat hikayelerini ele aldığı eserlerine psikolojik tahlilleriyle derinlik kazandırmasıyla bilinir. Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e kadar ufuk açıcı ve zevkli bir okuma olmamasına rağmen 20. yy Avrupası, Romain Rolland ve Zweig’ı anlamaya dair yetkin bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Avrupa'nın VicdanıStefan Zweig · Zeplin Kitap · 2016157 okunma
Merhaba. Kitabın hangi dilden çevrildiğini öğrenmek istiyorum da, rica etsem bakabilir misiniz?