Usta ve Margarita; Mihail Bulgakov
2022 82. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2022 00:00
Okuması zor bir kitaptı ama bitirdiğimde kurgusunu çok beğendim. Kitap bana fantastik bir kara komedi tadı verdi. Çok katmanlı bir yapısı olan kitapta baş kahramanımız olan ve kendisini Usta olarak adlandıran bir yazarımız var. Çok tanınmış bir yazar olmayan kahramanımız alternatif bir tarihi romanı yazmıştır. Bu kitabı yayınlamak ister fakat dini çevreler yayınlanmasını engeller. Hatta yüzünden dışlanır ve kendisine yönelik bir kara propaganda yapılır. Fakat bu kısımlar kitabın orta kısımlarında bulunmaktadır. Kitap kendisini Profesör Wolland olarak tanıtan bir yabancının şehri ziyaret etmesiyle başlar. Profesör ve yanındakilerin varlığıyla şehirde kimsenin anlamlandıramadığı gariplikler başlar. Bir karmaşa içerisine giren şehir bu olayları çözmeye koyulur. Kitabın ikinci bölümünde Profesör Wolland'ın aslında şeytan olduğunu, bir ayin için şehirde bulunduğunu öğreniyoruz. Yapılacak ayin için Usta'nın sevgilisi Margarita'ya ihtiyacı vardır. Hikayemiz Wolland, Usta ve Margarita üçgeninde fantastik bir seviye son bulur. Çok katmanlı konusu, garip olay örgüsü ve fantastik anlatımıyla zor ama güzel bir kitap. Kitap hakkında düşüncelerimi çok iyi anlatabildiğimi düşünmüyorum ama zaten iyi kitapları anlatmak gerçekten zor değil mi? :) Keyifli okumalar
Usta ve MargaritaMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,2bin okunma