2022 33. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 23:26
Feminist Manifesto Kadın, erkek farketmeden her yaştan herkesin okuması gereken bir kitap. Kadınlara geçmişte toplum tarafından yüklenen fazla sorumluluklar, sanki erkeklerin hayatını kolaylaştıran bir sürü fedakarlık ve yük bulunmakta ve kitapta bunların üzerine nokta basmakta. Bir babanın çocuğunun altını değiştirmesi, çocuğunun yemeğini yedirmesi anneye yapılan bir yardım değil bir babanın çocuğuna karşı olan sorumluluğudur, ama çoğu toplumda bu babanın anneye yaptığı bir yardım olarak görülür. “Erkeklere yaptığımız en kötü şey, onlara sery olmaları gerektiğini hissettirmek egolarını kırılganlaştırmak. Bir erkek kendini ne kadar sert olmak zorunda hissediyorsa, egosuda o kadar zayıftır.” sayfa 112 Toplumda hepimize cinsiyetlerimize göre verilen, omuzlarımıza yüklenen alışkanlıklarımız vardır. Kızlar sevimli, fedakar, hassas ve kırılgan, erkekler ise sert, duygularını belli etmeyen bireyler olmalıdır. Kız bebekler pembe giysiler giymeli, erkekler mavi giymeli. Kız çocuklar bebeklerle oynamalı, erkekler ise uçak, araba gibi aktif oyuncaklarla oynamalı… “Oğlanları yetiştirme tarzımızla onlara büyük zarar veriyoruz. Onların insani yönlerini bastırıyoruz. Erkekliği çok dar bir çerçeve içinde tarif ediyoruz. Erkeklik sert, küçük bir kafes ve oğlan çocuklarımızı bu kafese kapatıyoruz.” Sayfa 110 “Toplumsal cinsiyet rollerine öyle derinden koşullanmış durumdayız ki gerçek arzularımıza, ihtiyaçlarımıza, mutluluğumuza ters düştüklerinde bile onlara uygun davranıyoruz” sayfa 31 Kitapta kadınların özgürlüğü için 15 madde bulunmakta. Belki çoğumuzun iyi niyet adı altında günlük hayatımızda farketmediğimiz eşitsizlikleri kitapta farkettim. “Hafif feminizm taraftarı biri bana toplumun evlilik teklifini erkeklerden beklemesinin kadının daha güçlü olduğunu gösterdiğini söylemişti çünkü evlilik ancak kadın evet dediğinde gerçekleşebilirdi. Gerçekte güç soran kişidedir.”sayfa 84 Kitap bir kere okuyup kenara koymalık değil,sürekli el altında bulunması gereken belirli dönemlerde okunması gereken farkındalık yaratan bir kitap.
Feminist ManifestoChimamanda Ngozi Adichie · Doğan Kitap · 20192,105 okunma