2022 82. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 23:48
Polly Samson’un Hayalperestler Tiyatrosu, sadece bir kişinin hikayesi değil; insanı, sanatı, sanatçıyı, doğayı, aşkı, bohem yaşam tarzını, özgürlük mücadelelerini, hayallerinin peşinden koşmayı, eser üretim sürecini ve vazgeçmemeyi ve elbette duygularımızı harikulade bir dille anlatan ada mekânlı bir hikaye. Hikaye, 1960’lı yılların çalkantılı dönemleri dahil bir çok çarpıcı konuyu akıcı bir dille sunuyor bizlere. Özgürlükler için savaşılan yıllar diyebiliriz bir nevi, birçok konu için taze bir başlangıç belki de. Hikayemizi, annesinin ölümünün ardından, babasıyla daha fazla yaşayamayan ve abisiyle birlikte Londra’dan ayrılıp Yunanistan’ın Hydra Adası’na giden Erica’nın ağzından dinliyoruz. Adadaki yeni yaşam hem Erica’yı hem de okuru büyülüyor. Sanat ve sanatçı kavramı güzelce irdeleniyor. Charmian Clift, George Johnston, Axel Jensen, Marianne Ihlen, Leoard Cohen gibi isimlerle sarıp sarmalanıyor Erica. Dönemin duygularını çok iyi yansıtan bohem sanatçı ve bohem yaşam tarzı iliklerimize kadar işliyor adeta. Bu tarzın içerisinde farklı bir atmosfer oluşturuyor yazar, bir ütopyaya yakın. Sanat ve bohem yaşam tarzını bu kadar güzel anlatması, belki de bu dünya ile halihazırda ilintili olması ile alakalı olabilir diye düşünmekteyim. Tabii bu güzel anlatım insanın orada olabilme dürtülerini kontrol edememesi şeklinde de tezahür edebiliyor. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Ayrıca kitabın bize ulaşmasında katkısı olan güzel çevirisi için de Nil Ege Özden’e teşekkürler. Kitap dışı ufak bir bilgi: Polly Samson, Pink Floyd’un gitaristi David Gilmore ile evlidir ve grup için birçok şarkı sözü yazmıştır. Keyifli Okumalar!
Hayalperestler TiyatrosuPolly Samson · Düşbaz · 202213 okunma