Yunus Emre
2022 52. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2022 14:08
Bir avuç toprak birazda suyum ben. Neyimle övüneyim, işte buyum ben. Yunus Emre böyle söylüyor... nitekim çok sevdiğim, saydığım bazı şiirlerini ezbere bildiğim gönül sultanı zâtı muhteremdir. Yunus Emre Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan Divan sahibi, ünlü tasavvuf ve halk şairidir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin son dönemlerinde Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde ilk olarak ismi duyulmuştur.. Eskişehir'in (1240/41) Mihalıççık ilçesine bağlı sarıköy de dünyaya geldiği söylenir... 82 yıl yaşadığı 667 şiirin olduğu konusunda görüşler vardır..(1320/21) senesinde öldüğü belirtilmektedir.. çeşitli eğitim dönemlerinden geçerek İslam bilimlerinin yanı sıra arapça ve farsça öğrendiği , ayrıca iran ve yunan mitolojisi ile tasavvuf tarihini incelediği anlaşılmaktadır. Hayatında bambaşka pencere açan Mürşidi Mutasavvıf Taptuk Emre'nin dergahında aldığı eğitim ve terbiye ile pişmiştir.. Yani maya sağlam Hocasının elinde ilmiyle şekillenmiştir.. vakıa Yunus Emre dergaha odun taşıdığı dönemde; “Niçin hep düzdün odun getiriyorsun? Ormanda hiç eğri odun yok mu?” diye soranlara “Taptuk'un kapısına eğri odun yaraşmaz,” karşılığını verirdi. Bir yıl değil, beş yıl değil, yoksul yunus tam kırk yıl hergün dağdan odun taşıdı. Durumundan kimseye yakınmadı, yazıklanmadı... hikayesi meşhurdur.. Tarihimize baktığımız zaman biz şairi çok olan bir milletiz..Bu özellik yaşadığı ve bulunduğu dönemde ki medeniyetle'de çok alakalı... Anadolu Selçuklu Devletinin Medeniyetinin etkisi aslında..Örnek verirsek Mevlana Hz. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve niceleri gibi gönül Sultanlarının aldığı eğitim, öğrendiği ilim ile de bunu bize sunmuş oluyorlar.. Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri sayıldı ve onun yolunu izleyen(Sait Emre, Âşık Paşa, Kaygusuz Abdal, Hacı Bayramı Veli, Eşrefoğlu Rumi, Niyazi Mısri) gibi şairler bulunmaktadır.. Satırlarca yazsamda Yunus Emre şairimizi ne kadar anlatsamda eksik kalır.. Zaten bize şiirleri; hayatı, yaşamı, Aşk'ı, sevgiyi, ölümü hatta ölümsüzlüğü anlatmıyor mu..! Necip Fazıl'ın şu şiiri Yunus Emre'yi anlatır, ona yazmıstır.. Bu dünyaya bir adam gelmiş Okunu kör nefsin kılıçla çelmiş Bu dünyaya bir adam gelmiş Tüm sayıları silmiş bir'e yönelmiş Bu dünyaya bir adam gelmiş Eli katilede kalkamaz ermiş Son olarak Yunus Emre Üstadın çok sevdiğim şiiri ile bitirmek istiyorum.. SEN BU CİHAN MÜLKÜNÜ Sen bu cihan mülkünü, kaftan kafa tuttun, tut. Ya bu alem malını, oynayarak yuttun, tut. Süleyman'ın tahtına, Şah olup oturdun bil Dive, periye düpdüz, hükümleri ettin, tut. Firavun hazinesin, nüşirevan genciyle, Karun malına katıp, sen malına kattın, tut. Bu dünya bir lokmadır, ağzında çiğnenmiş bil. Çiğnenmişe ne yutmak, ha sen onu yuttun, tut. Ömrün senin ok bigi, Yay içinde dopdolu. Dolmuş oka ne durmak, ha sen onu attın, tut. Çün denize gark oldun, boğazına geldi su. Deli gibi talpınma, ey biçare battın, tut. Ölüm vardır bilirsin, varıp gafil olursun. Kamulardan ayrılıp, varıp sinde yattın, tut Her bir nefes kim gelir, keseden ömreksilir. Çün kese ortalandı, sen onu tükettin, tut. Yüz yıllar hoşluk ile, ömrün olursa Yunus. Son ucu bir nefesdir, geç ondan unuttun, tut
Yunus Emre DivanıYunus Emre · Altın Kitaplar · 20051,833 okunma
YSF
Merhaba ingilizce çeviri yoktu kitap var bende sanırım pdf çeviride sorun olabilir rica ederim
merhaba bu baskıyı okuduğunuz için soruyorum; içerisinde bazı şiirlerin ingilizce çevirileri var mıydı? yoksa benim pdf imde mi bir sorun var acaba? bilgilendirirseniz çok sevinirm teşekkürler