Veronika Ölmek İstiyor (Spoiler İçerir)
2022 33. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2022 21:19
Aslında bu kitaba öyle büyük bir ilgiyle başlamamıştım. Arka kapaktan okuduğum kadarıyla konusu ilgimi çekmişti. Okumaya başladığımda bana gayet mantıklı gelen bir sebeple kendini öldürmeye karar veren bir karakter olan Veronika ile tanıştım. İntihar öncesinde bir dergiye yazdığı alaycı mektubuyla karaktere gayet ısındım. Başarısız olarak (belki de geleceğine sağlamış olduğu başarı olarak) sonuçlanan intihar girişimden sonra kitap daha da ilginç bir hal almaya başladı. Akıl hastanesinde uyandıktan sonra, yaptığı intihar girişiminin ona en fazla bir hafta daha yaşamasına olanak verecek kadar zarar verdiğini öğrenmesiyle Veronika hiç istemese de yaşama yeniden tutunma ve yaşamanın tadına varma bilincinin onu ele geçirmesine engel olamadı ve bir süre sonra da aslında bu bilincin onu ele geçirmesine engel olmak istemediğini de fark etmiş oldu. Bu durumun akıl hastanesinde bulunan birçok “hastaya” etkide bulunması da kaçınılmaz olmuştu. Kitapta bulunan ve Veronika ile bilişsel yolculuğuna katkıda bulunan tüm karakterlere sempati duysam da en çok Mari ve Eduard içten sevgimi kazandı. Belki birçoğunuz için bu kitap, okuduktan sonra çok klişe olarak sayılabilecek bir sona sahip olduğu için “tahmin edilebilir” olarak kalacaktır ama benim için öyle olmadı. Sonunun ters köşe olacağını tahmin bile edemedim ki klişe olabilecek sona sahip kitapları genelde okuduğum sırada tahmin edebilirim. Ama kitabın sonunun bu şekilde bitmiş olması beni ne kadar mutlu etti anlatamam. Yaşadığımız her bir günü mucize olarak algılayabileceğimiz bir tecrübe yaşar mıyız bu hayatta bilmiyorum. Umarım yaşadığımız her günü hayatta son ama mucizevi olan bir gün olarak yaşayabiliriz. Umarım hayatta “deli” olarak anılmaktan çekinmediğimiz ve hayatımızı istediğimiz gibi yaşama cesaretine sahip olduğumuz günler yakındadır.
Veronika Ölmek İstiyorPaulo Coelho · Can Yayınları · 2020102,7bin okunma