2022 10. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2022 23:33
Ben bir kitap mı okudum yoksa bir düş mü gördüm? Kendini arayan hangi şeyim ben? Nereye aitim? İstemeden varım, istemeden öleceğim. Pessoa okumak buna benzeyen düşüncelerle dolu bir sarmala girmek gibi. Dünyaya başka gözlerle bakmayı öğretiyor, dünyaya derinlik katıyor bu kitap. Yazdıklarından tek bir satır bile yayımlamak istemedi Pessoa. Çünkü düş dünyasını nesneleştirdiği yazılarda o dünyayı başkalarıyla paylaşmak istemedi. Aslında onun sandığından çıkan yazıları okuyup onu anlamak ne tuhaf. Onu anlamak, aynı hüzünlerden aynı düşlerden düşüncelerden geçmek.. aynı huzursuzluğu bilmenin tuhaf hüznü. İnsan içine dönse, kendi içinde düşlerden bir dünya kursa, aynı zamanda dış gerçekleri de göz ardı etmeden anlamlandırsa ne olur? Huzursuzluğun kitabı tam olarak böyle bir kitap. Yalnızlığın derin hüznününü iliklerinize kadar hissettiriyor Pessoa. Yalnızlığımıza, kaybolmuşluğumuza, eksikliklerimize, kendimiz olamayışımıza bir nevi tercüman olmuş bu kitap. Pessoa içindeki ağaçlıklı yolun en ucunda, terk edilmiş bir evin kapılarının açıldığı bu kitapta büyütmüş cümlelerini. Altını çizdiğim o kadar çok cümle oldu ki. Kendi adıma Pessoa ile tanışmaktan çok mutluyum. Bu kitabı ara ara açıp tekrardan birkaç sayfa da olsa okumak istiyorum, bir başucu kitabı oldu benim için. Kitabı okurken üç şehir değiştirdim bu sebeple biraz yavaş okudum. Aslında huzursuzluğumu peşi sıra yanımda taşıdım diyorum ben buna. Benim için hayatımda tekrar hiç okumamış gibi okumak istediğim nadir kitaplardan oldu. Pessoa ölümün üzerinde çok duruyor. Bana güzel bir bilinç kazandırdı bu durum. Ölümü anlatan çoğu cümlenin altını çizdim. İnsanın dünyada bir kalıcılığı yok ve bunu unutuyoruz. Bazı cümleleri o kadar aklımda kaldı ve düşünce dünyamı şekillendirdi ki. İfade edebilmek zor. Sayfa sayısının hakkını veren bir anlatı kitabı. Ah Pessoa. Hayatım acıyor demiştin. Bazı cümleler derinlere dokunuyor, bir hüzün denizi gibi. Ah, Pessoa, dedim çoğu yerde. Hassas ve çocuk kalbin bana çok tanıdık geldi. Bu kitabı mutlaka okuyun diyemem, bunun kararı size kalsın. Bu kitabı bilin ama aklınızın bir köşesinde kalsın Pessoa. Bir gün derinlerinize inmeyi arzu ederseniz, varlığınızı ve hayatı sorgulamayı isterseniz o zaman okursunuz.
Huzursuzluğun KitabıFernando Pessoa · Can Yayınları · 202514,6bin okunma