Devin inceleme
2022 11. kitabı
Devin 5 yıl önce babasının zoru ile hiç sevmediği birisi ile evlilik yapan 23 yaşında genç bir kadındır. Liseyi Amerika’da okuyan Devin’in hayali aslında sevgilisine geri dönmektir fakat babası tüm planlarını suya düşürecek kararı çoktan vermiştir. Evlendiğinde hamile olduğunu bilen Devin bunu kocasına hiç söylememiştir. Kocası bebeği kendisinden zanneder fakat kız olduğunu öğrenince hiçbir zaman ilgili baba ve koca olmaz. Çocuk doğduktan sonra psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalan Devin’in 5 yılı cehennem gibi geçmiştir. Kızı için her şeye katlanan Devin kocası Korhan'ın bir gün arkadaşı ile birlikte yemeğe geleceğini öğrenince hazırlıkları yapar ve onları yalnız bırakmak ister. Korhan bu davranışından sonra Devin’e yemek için beraber oturmaları gerektiğini söyler. Bir sorun çıkmasın diye yemeğe oturan Devin çok huzursuzdur. Zaman geçip alkolün dozu kaçınca arkadaşı ve Korhan sarhoş olurlar. Bir felakete sebep olacak geceden kızını alıp kaçar ancak arkasında büyük bir muamma yaratmıştır. Devin ve kızı cehennemden kurtulup Amerika’ya giden ilk uçağa biner. Konusunu yukarıda anlatmış olduğum kitabın yorumuna gelirsek: Kitap bana göre sorgulayan kişiler için uygun değil. Zira mantığa oturmayan altı boş bir sürü olay ve hareket var. Mesela Devin’in bu kadar olay yaşadıktan sonra bir erkeğin hareketinden anında etkilenmesi benim mantığıma uymadı. Kocasının ölüp ölmediği belli değilken bir erkeğin ilgisini ve alakasını kimse düşünmez bence. Yani en son düşünecek şey karşıdaki erkeğin sevgilisinin olup olmadığı ya da davranışlarını sorgulamak olur ki Amerika’ya neden geldiğin belli. Ben açıkçası bunu mantıklı bulmadım. Kitapta o kadar tesadüf var ki hepsinin de ortak noktası hep Devin oluyor. Bu tesadüfler silsilesi de bana çok tuhaf ve yoğun geldi. Belki de benim yaşım bu tip olayları kabullenmek için çok yaşlı kalmıştır. Bana uygun bir kitap değildi. Umduğumu bulamadım fakat yaşı daha genç arkadaşlara uyabilecek bir kitap olabilir.
DevinCan Dikmenli · Dokuz Yayınları · 2022443 okunma