Puan vermedi·456 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Ocak 2023 22:19 İngiliz kolonyalizmin İslam Dünyası üzerine etkileri hakkında yetkin bir bilgi birikimine sahip olan John Slight'ın "The British Empire and Hajj" kitabını okudum. John Slight, en temel anlamda, Büyük Britanya İmparatorluğunun 19.yy'ın ikinci yarısından itibaren Dünyanın en büyük İslam İmparatorluğu olduğunun altını çizmektedir. Bu dinamiği ise, "Steamship Revolution, 1857-58 Hint isyanı ve 1866 Kolera salgınıyla" bağdaştırmaktadır. Yazara göre bu olay örgüleri, Büyük Britanya İmparatorluğunun hac endüstrisine girmesini sağlayan temel etmenlerden birkaçıdır. İlk başta Müslümanların dini pratiklerine karışmanın ileride bir isyanı daha doğurabileceğini düşünen Britanya Hindistan'ı zaman içerisinde bu fikirden vazgeçip Müslümanların yegane koruyucusu unvanını üstlenmekten çekinmemiştir. Fundamentalist ideaların toplanma noktası olarak görülen Mekke'ye karşı daha ılımlı ve düzenleyici politikalar uygulayarak bu endüstride Müslüman Hintlilerin İngiltere'yi temsilen kullanılmasına karar verilmiştir. Bu vecihle, bılet paraları eskiye nazaran daha ucuz olan gemiler vesilesiyle Mekke'ye gidip orada kalan hacıların anti kolonyal pan-islamist fikirlerden etkilenmesinin önlenmesi için Müslüman çalışanların kullanılması, Hindistan'daki zengin Müslümanlarla aranın iyi tutulması, bilet fiyatlarının yükseltilmesi ve birtakım kısıtlamalar getirilmesi, Britanya'nın bizatihi Müslüman bir devlet olarak hareket etmesine sebebiyet vermiştir. Sonuç itibariyle, Britanya'nın oryantalist bakış açısının evrimini anlatan bu eser, okuyucuya propagandanın önemi ve politikanın ikiyüzlülüğünü anlatmaktadır.