Yahudi Devleti'nin Çelişkileri
2022 152. kitabı
Kitap Yahudileri, Vaat Edilmiş Topralara göçün gerekli olduğunu, bu göç olmazsa Yahudi neslinin asimile olup yok olacağını anlatarak ikna etmeye çalışıyor. Bununla beraber bu göçün ayrıntılarını anlatıyor. Yahudi derneği ve Yahudi şirketi vasıtasıyla göçün nasıl finanse ve organize edileceğini anlatıyor. Benim derdim ne anlattığı değilde nasıl anlattığı ile ilgili. Zira Kitap kendi bünyesinde birçok çelişki barındırıyor. Bunları maddeler halinde sunacağım; 1. Yahudilerin yeterince zengin olmadığını, hürmetleri tehdit edecek güçte olmadıklarını sık sık vurgularken aynı anda Yahudi lere baskı olursa ekonomik kriz olacağını, Yahudiler isterlerse büyük ekonomik birlik oluşturabileceklerini, Yahudi bankaları gibi sözlerle vurguluyor. 2. Yeni kurulacak devletin özgürlüklere çok bağlı olacağını, kimseyi kısıtlamayacağını, herkesin inancında özgür olacağını söylerken aynı zamanda katı yasaların gerekli olduğunu, ülkenin demokratik monarşi ile yönetilmesinin uygun olacağını, çalışmayanların hapse atılacağını vesaire söylüyor. 3. Antisemitizmi şiddetle eleştirirken, bu göç için antisetizmin varlığından vazgeçilemeyeceğini, Bundan daha iyi bir itici güç bulunamayacağını söylüyor. 4. Kimseye ayrım yapılmayacağını söylerken, yeni ülkeye önce en fakirlerin gidip zenginler için ev inşa edeceklerini söylüyor. Ve bunlar gibi bir çok çelişkiyi içerisinde barındırıyor. Ben cidden bir Yahudi öncüsünden çok daha sağlam ve daha ciddi ve daha titiz bir çalışma beklerdim. Belki de Theodor Herlz bize anlatıldığı gibi birisi değilmiş. Bilemiyorum... Şu sahne aklıma geldi durdu kitabı okurken; youtu.be/SjF8MalEJBA İyi seyirler. İyi okumalar.
Düşünce
Yahudi DevletiTheodor Herzl · Ataç Yayınları · 2018875 okunma