ilişkiler ve evlilik için düşündürücü
2022 8. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 21:41
karı kocanın günlüğünden oluşan bu kitap, bizi iki insanın mahrem ilişkilerine dahil ediyor. ve bu mahremiyeti gizli günlüklerinden okuyoruz. uzun yıllar evli olan orta yaşlarında bir profesör yaşça daha genç olan karısına tutkuyla bağlıdır. kitap bizi, bir yanda karısını nasıl mutlu edeceğini bilemeyen, eşinin utangaçlığı ve katı tutumu yüzünden en mahrem konularda iletişim kuramayan bir adam diğer yanda kocasını sevmesine rağmen ondan uzaklaşmaya başlayan bir kadının bilinçaltında derin bir gezintiye çıkıyor. birbirlerine söyleyemediklerini, isteklerini, duygularını, en gizli sırlarını günlüklerine yazıyorlar ve birbirlerinin günlüğünü okuduklarını zannediyorlar ama aslında ikisi de okumuyor. adeta iki yabancı gibi davranan karı kocanın kıskançlık, kuruntu, sadakatsizlik ve doyumsuz erotizmi, yaşadıkları olayları işin içinden çıkılamaz hale getirip evliliklerini temelden sarsacak bir noktaya taşıyor. sırların, en gizli duyguların ve itirafların olduğu bu günlük okuyucuda müthiş bir merak uyandırıyor. kitapta, karı kocanın günlükleri sırasıyla yer aldığı için okurken otomatikman "acaba ertesi gün ne olacak?" diye merak ediyorsunuz ve bu da kitabı oldukça sürükleyici hale getiriyor. öyle güzel ve altından derin anlamlar çıkacak cümleler var ki durup durup kendinizi düşünürken ve olayları psikolojik olarak değerlendirirken buluyorsunuz. yazar; düşünceleri zihninde kök salmış, tutucu, geleneklerinin dışına çıkmak istemeyen, iletişimden kaçınan bir kadın, bu ilişkiye alışan bir adam ve bir de çocuk profili çizerek japon kültürünü okuyucuya yansıtıyor. kadın psikolojik olarak pek iyi değil ama kocasının da ondan eksik kalır yanı yok. ayrıca sadece mahrem konularında değil genel olarak aile içinde kimse sohbet etmiyor. tüm evlilikleri birbirleri hakkında kuruntu yapmak üzere kurulmuş ve bundan da oldukça zevk alıyorlar. yazarın okuyucuya aktardığı bu aile, aklıma türk aile yapısını getirdi.
Duygu ve Düşünce
AnahtarCuniçiro Tanizaki · Can Sanat Yayınları · 2019698 okunma