Puan vermedi·282 syf.····Okunma: 05 Aralık 2022 08:59 Çok merak ederek alıp okuduğum bir kitap..Çok satanlar rafında görüp içeriğine biraz bakmıştım öncesinde.Merakımın nedeni kitabın baş kahramanının benim gibi felsefe mezunu olmasıydı.
Sevgilisinin evlenme teklifini reddetmiş ,İşinden kovulmuş ,ailesiyle ilişkilerinde başarısız olmuş, kedisinin ölümüyle de tümden hayattan beklentisi kalmadığına inanan ve intihar eden Nora'nın hayatını anlatan fantastik diyebileceğimiz bir kitap.
Seçimlerimiz bizi biz yapan şeyler bu hayatta.Nasıl biri olmak istediğimize verdiğimiz kararlar mı etkili yoksa hayatımız kararlarımızdan bağımsız olarak mı sürmekte...? Bana üniversite de en sevdiğim filozof olan Sartre 'ın varoluşçuluk hakkındaki düşüncelerini anımsatan bir yapıt oldu.Sartre'a göre insan ne olması gerektiğine kendisi karar verir.Seçimlerini imkanlar dahilinde kendi özgür iradesiyle yapar. "Ya , ya da " tanımı ile insanın ne olması gerektiğine kendi karar vermesini açıklar.İşte kitabımızın kahramanı Nora'ya da yaptığı seçimlere göre hayatını nasıl farklı biçimlerde yaşayabileceğini anlama fırsatı veriliyor.
Bir yüzücü olsaydı?Bir müzisyen olarak grubunda çalmaya devam edip ünlü bir şarkıcı olsaydı? Nişanlısıyla evlenseydi? Farklı farklı seçimleri ile bir sürü hayatta yaşayabilseydi pişmanlıkları yine olur muydu...?
Binlerce kitap binlerce hayat...Nora hangi hayatı seçecek..?Hangi hayatta mutlu olacak..?Hangi hayat onu pişmanlıklarından arındıracak..?
Hayat adına düşünme kabiliyetini edinebilmek için harika bir kitap olmuş.Keyif alarak okudum.Keyif alarak ben de seçimlerimi , pişmanlıklarımı ve iyikilerimi düşündüm.
Not: "Sizi sürükleyen dalgadır,yaşam bu; ne yargılanabilir, ne anlaşılabilir, bırakın gitsin demekten başka yapacak bir şey yok." -Jean Paul Sartre