Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 25 Aralık 2022 13:29 Gün Olur Asra Bedel'in yayınlanmasına izin verilmeyen bir bölümü olduğu biliniyor bu kitabın. Kesinlikle asıl romanı tamamlıyor. İsmini içinde geçen Cengiz Han'la ilgili bir efsaneden alıyor. Han'ın kutsanması ve üzerinde bulutla gezeceğinin müjdelenmesi demek ki farklı kültürlerde de kullanılan bir yüceltme itemi. Hz. Peygamber için de aynı söylem sonradan kaynaklara girmiştir. Abutalib'in öldüğünü biliyorduk ama bu kitaptaki son ve ayrıntılar çok daha çarpıcı. Aytmatov'un sosyolojiyi çok iyi okumuş ve yansıtmış olması kitaplarını başka nir noktaya taşıyor. Gün Olur Asra Bedel'de taşra sofralarını ve o sofralara bağdaş kurup oturan insanların psikolojilerini hayattan beklentilerini görmüştük. Cengiz Han'a Küsen Bulut'ta şehirlerde kurulan sofraları görüyor ve o sofraya oturan insanların emellerini, yaşam motivasyonlarını ve beklentileri uğruna hayatları nasıl hiçe sadıklarını görüyoruz, siyasetin ve konjönktürün buna nasıl kapı açtığını da. İnsan üzülüyor işte.
"Muhafız şefinin üzeri kanlıydı, yüzü vahşi bir görünüm almıştı, topuklarını çarparak, yüksek sesle haber verdi:
- Doksan yedi numaralı tutuklu öldü!"