Korkulu ve Yalnız Joe
2022 32. kitabı
“Joe, tüm insanların kendi son derece önemli filmlerinin yıldızı olduklarını biliyordu, hem kameraman hem de aktör oldukları bir filmin; bu asla gerçekleşmeyecek olsa da bir gün yaşaması gereken doğru hayatı keşfedeceğini umarak her gün uyanan, korkulu ve yalnız kahramanı oynadıkları bir filmin.” (Sayfa 42) Joe, alıntıdaki gibi korkulu ve yalnız bir kahraman ancak o doğru hayatı keşfedeceğine inanam biri değildir. Eski FBI ajanı olan ve kayıp kızları illegal yollardan bulan biri. Hikaye, Joe’nun çalıştığı kişilere bir politikacının kayıp kızını bulması için başvurması ile başlıyor. Elinde çekiciyle Joe da bu kızı aramaya başlar. Kitap ilerledikçe Joe’nun vefat eden babasının kendisi üzerindeki ve hayatına bir ölü gibi devam annesinin üzerindeki etkisini, ondan arta kalan travmaları görüyoruz. Öte yandan politik-organize suç örgütleri ilişkisi üzerinden hikaye ilerliyor ve işler Joe için kötü, kompleks bir hal almaya başlıyor. Yazar çözüm aşamasında da bir ters köşe yaşatıyor. Kitaptan uyarlanan ve başrolünde Joaquin Phonex’i bulunduran filmi izlemedim. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu kitap fazlasıyla sinematografik bir kitap. Sanki yazar bunu direkt olarak filme çevrilmesi için yazmış. Edebi anlamda zayıf bulduğum bir kitaptı. Zira yazar Joe’nun çocukluk travmalarından bahsetmiş ama bu kısmı kayıp kızı arama kısmı ile başarılı bir şekilde bir araya getirememiş. Bu anlamda bir kopukluk bulunuyor. Yazarın edebi anlamda böyle bir konunun derinine inmemesini de sinematografik olma arzusuna veriyorum. Kitabı -kısa olması ve görece başarılı bir ters köşe yaşatması nedeniyle- bir zaman kaybı olarak değerlendirmesem de şiddetli şekilde öneremiyorum. İyi okumalar. Hiçbir Zaman Burada Değildin Jonathan Ames
Novella
Hiçbir Zaman Burada DeğildinJonathan Ames · Yedi Yayınları · 202291 okunma