1⃣Akıl sağlığı bozuk olan insanları hastaneye kapatmayı etik açıdan uygun buluyor musunuz ❓ 2⃣ Bu insanları odaya kapatmak çözüm müdür ❓
Soru Cevap
İlk olarak psikiyatri uzmanlarının (özellikle devlet hastanelerinde) tavırlarını değiştirmeleri gerekiyor. Nerede okusam, gelen hastalara dertleri dinlendikten sonra antidepresan yazılarak gönderildiğini görüyorum. Ne malum bu ilaçların insanları daha beter etmediği? İlk önce toplum tarafından hasta olarak kabul görenlerin sağlam bir şekilde tetkik edilmesi gerekir, aksi halde yargısız infaz yaparak (bu insanları içeri tıkarak ya da ilaçla uyuşturarak) suça meyilli olanların sayısı artacaktır.
Asna
Evet, ilaç piyasası hiç masum değil
Öncelikle akıl sağlığını tespit edebilecek sağlıklı bir sistem olması gerekir bence
Asna
Doğrudur. Problemi belirlemeden kısa vadede çözüm (!) odaklı bakış açısı hakim.
İnsanın özgürlüğü bir başkasının rahatsız olduğu yerde biter. Zarar veriyorsa (yaralama, öldürme, taciz, tecavüz gibi) kapatılmalıdır. Burada etik ya da etik dışı aranmaz.
Asna
Önce yanlış müdahale ve kişiyi belli bir süreden sonrası tekrar serbest bıraktıklarında faciayla sonlanan korkunç vakalara ne demeli?