Yeni yılın ilk kitabı<3
2023 2. kitabı
Kitap,Joseph adında Chiago'da yaşayan bir adamın 2. Dünya savaşı sularında askere alınmayı beklediği dönemde tuttuğu günlük olarak kurgulanmış. Joseph,normalde,evli ve pansiyonda yaşayan orta düzey bir memur. Sokağa çıkıp bir kaç kez turlasanız karşınıza çıkacak bir adam. Lakin askere alınacağını öğrenip işinden ayrıldıktan sonra tamamen değişiyor. Evde hiçbir şey yapmadan,gün boyu oturup karısının işten gelmesini beklemek Joseph'i psikolojik olarak etkiliyor. İşe yaramazlık duygusu,yalnızlık,stres Joseph'i hem eşi Iva'dan hem de çevresindeki insanlardan uzaklaştırıyor ve Joseph,içine kapanık,çekilmez,huysuz bir adam olup çıkıyor. Doğruyu söylemek gerekirse Joseph'e kendimi yakın hissettim. Evde durarken hiçbir şey yapamama,yapmak istemesine rağmen hareket edememe ve sonrasındaysa gelen o pişmanlık hissini hangimiz yaşamamışızdır ki? Herkes bazen kendini evine,yaşadığı ortama ait değil;bir fazlalık,istenmeyen bir varlık olarak görür. Kardeşlerimize,ebeveynlerimize,arkadaş,sevgili ya da eşimize bir yabancıymışız gibi bir duygu belirir içimizde. Bana kalırsa bu duygu,içimize bir şeyleri atıp durduğumuz için meydana geliyor. Içimize tıkıştırıp duruyoruz tüm olayları,sözleri,hisleri ve en sonunda patlıyoruz. Bu patlama her yeri alt üst ediyor ve ne yapsak da düzeltemiyecekmişiz gibi sanıyoruz. Bu da işe yaramazlık duygusuna iteliyor bizi,ister istemez. Oysa insan kendini anlatmalı. İlla insana olmak zorunda değil:Hayvana,bitkiye,bir enstürmana,tuvale belki bir kağıda hatta kendi kendine anlatmalı. İnsan anca bu yolla yalnızlığı özümser. Hayır,insan yalnızlıktan kurtulamaz,kurtulmamalı da zaten. Kitabımıza geri dönersek:Akıcı bir anlatımı,gayet sade bir dili var. Günlük olarak yazıldığından bahsetmiştim ve anlatım buna hiç eğrelti durmuyor. Yani sanki kendi günlüğümü okuyor gibiyim. Joseph'i cidden her anlamıyla Joseph olarak anlatmış. Bunun dışında kitabın kısa olması(215 sayfa) benim için çok iyi çünkü böylelikle kitabı 1 veya 2 günde bitirebiliyor ve konular arası kopmayı önlemiş oluyorum. Kısaca kitap gayet güzeldi,okunması gerektiğini düşünüyorum.
Boşlukta Sallanan AdamSaul Bellow · Cem Yayınevi &amp;amp; Sabah Nobel Yayınları · 0350 okunma