Merhaba dostlar
Kesin İnançlılar, insanları fanatizme iten nedenleri sıralayan, kitle hareketlerinin psikolojik temellerini ve bu hareketleri yöneten liderlerin özelliklerini açıklayan bir kitap.
Neredeyse her cümlesinin altını çizerek okudum. İfade ettiği düşünce ve tespitlerin çoğuna katılıyorum ve çok etkilendim. Hangi konuda olursa olsun fanatizm bana itici, korkutucu gelir. Bu kitabı okuyunca, uygun şartlar altında herkesin böylesi çılgınlıklara kapılabileceğini anladım. Kapılmamak için farkındalığımızı artırmak gerek. Yani bir anlamda eğitim şart
Yıkıcı hareketlere katılma konusunda yoksulluk, aşırı bencillik, azınlık olmak, uyumsuzluk gibi etkenlerin yanısıra kişinin kendini kusurlu ve umutsuz hissetmesi en büyük etkenlerden biri. Bu duygular o kadar insani ki ve hepimiz o kadar sık hissediyoruz ki tehlikenin büyüklüğü gözümü korkuttu.
Herkes özgür olmak ister diye düşünüyoruz ama kitlesel hareketlere katılmanın en büyük sebeplerinden biri de kişinin özgürlük, karar verme, seçim yapma gibi yükümlülüklerle baş edemeyip kişisel sorumluluktan kaçmak istemesi. Çevremizde gördüpümüz, çeşitli yapılanmalara katılıp her şeyi gözü kapalı kabullenenlerin ruh hali bu sanırım.
Sinan Canan önerisiyle listemize aldığımız Kesin İnançlılar, @kitap.insanlari grubumuzun aralık kitabıydı. Çok sevdim, çok etkilendim. Toplantıya katılıp fikirlerini paylaşan dostlara tekrar teşekkür ederim.
Sevgiyle kalın