2022 90. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2022 16:30
Kesin İnançlılar,tam teşekküllü bir ders kitabı değil,bir düşünceler kitabıdır.Sosyal olayları anlatırken,kitle haraketleri,devrimler derken aslında insanın birey olarak psikolojisine değinmiş bence kitap.ilk yarısını nerdeyse her satırın altını çizerek okumuş olmama rağmen sonrasında tekrara düşmüş gibi hissettim buna rağmen kurgu dışı kitap tavsiyesi isteyenlere de öneririm bu kitabı . Altını çizdiğim satırlardan yola cıkarak bir şeyler yazmak istiyorum.Kitap başlangıcını,dini haraketlerin birer değişim aracı olarak görülmesinin yerini devrimlere bıraktığını söylemekle yapar.Modernleştirme girişimi olarak artık tarihteki yerini alan devrimlerdir,mesela Rus Devrimi veya Japonya _Almanya gibi milliyetçiliğin uyanışının hızlı modernleşmeyle orantılı olduğunu belirtir Erıc Hoffer.Mustafa Kemal Atatürk'ün bir gecede Türkiye'yi modernleştirmesini de milliyetçi hareketin yükselişiyle mümkün olduğunu vurgular. Umuttan bahseder Hoffer,geleceğe duyulan inanç olmadığı sürece hiçbir inancın güçlü olamayacagını,değişime açık olabilmemiz için gelecege umut taşıyarak ilerlemeniz gerektiğini belirtir. Kitle haraketlerinden ve özgürlükten bahsederken bu iki kavramın birbiriyle bağlantısını daha net kavradığımı söyleyebilirim.Özgürlük bir çok işe teşebbüs etme cesareti sağlayacağından başarısızlığı ve hüsranı da çoğaltacaktır.Kitle burda devreye girer şöhrete ulaşacağını düşünen maceraperest insanların bir takım kitlesel haraketleri katılma olasılığı yüksektir.Aksi halde aidiyet duygusu bulunmayan bir kişinin hayatta kalmaktan başka hiç bir duygusu da kalmayacaktır. Diğer taraftan içinde bulunmuş oldugu kitlesel eylemlerden hiç bir kişisel çıkar gütmeden olayın içinde bulunan ve oraya başı boşluktan değil gerçekten inandığı için varoldugunu bilen insanları da unutmamak gerek. Kesin İnançlılar üzerine her bölüm için pek çok şey yazılabilir elbette farklı görüşler ve fikirler de ortaya sürülebilir.Tıbkı kitapta anlatılanlar üzerine fikir alışverişinde bulundugumuz arkadaşlarla yaptıgımız sohbet gibi. Kitapla ve sevgiyle kalınız.
Kesin İnançlılarEric Hoffer · Olvido Kitap · 20193,720 okunma