2023 11. kitabı
Yarım yüzyıl dünyada yaşamak çok kök bırakır, öyle hemen ölmez. Belkide tek bir kök, ama derinlerde, sağlam ve yabani; yapraklar ölür,dallar kurur,gövde çürür sma o tek bir kök yaşamakta inat eder. Hayal etmek düş görmektir: Hayat bu sırada uyuyup dinlenir; hissetmek aktifse yaşamaktır: Yorar tüketir. Hayattaki her şeyde mantık ve kesinlik aramanın, şiirdeki en olağanüstü düşten ve en olanaksız idealden daha hayali ve ideal olduğunu keşfetmiş olmakla övünüyorum. 1843 yılında 17 Haziran, bir pazartesi, berrak ve seyahate başlamak için güzel bir günde başladığı gemi yolculuğu... Lizbon'dan başlatan gemi yolculuğu Santerem'e oradan Tenjo nehrine uzanıyor. Gemide yaşadıklarını okuyucuya sohbet havasında anlatıyor. Engin denizlerden, Afrika çölüne ,Portekiz ,Nil... Olaylar ve mekanlar hızlı bir şekilde değişiyor okurken, çok fazla kelimeler ve isimler var bu yüzden odaklanmakta zorlandım yazar kendiside rahatsız olacakki "sapmaları bırakalım diye kendini uyarıyor. Bazı yerleri öyle güzel tasvir ediyor ki Santarem vadisini cennet bahçeleri diye tarif ediyor. Kitapta şairlere, yazarlara , filozoflara adını duymadığım nicelerine yer vermiş. Yazar baş yapıtım dediği bu kitabında hem kendine hem dış dünyaya yönelik bir çok eleştiride barındırıyor. Bir keşif yolculuğu yapmak isteyenlere önerimdir.
Memleketimde SeyahatlerAlmeida Garrett · Sia Kitap · 202216 okunma