Bir idam mahkumu
2022 36. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2022 23:54
"İntikam almak bireyseldir, cezalandırmak Tanrı'nın işidir. Toplum ikisinin arasında, cezanın altında intikamın üzerinde yer alır. Böylesine büyük ve alçak iki şey ona uygun düşmez." İntikam almak için cezalandırmak" yerine 'iyiliğe yöneltmek için' düzeltilmelidir." Bu sözle Hugo'nun kitabın ana fikrini ortaya koyduğunu düşünüyorum. Hugo idam cezasına karşı durmaktadır. Kimileri tarafından,yayınlanan bu eseri dalga konusu haline gelmiş, aşağılanmıştır. Ancak o giyotinin insanlık dışı olduğunu savunmuştur. Bir mahkumun yaşadığı içsel hesaplaşmaları, duygu durumları birebir aktarılmıştır. Kitabı okurken ister istemez mahkumun yerine koyarken buluyorsunuz kendinizi. Bu da kitabın daha sürükleyici olmasını sağlıyor kanımca. Victor Hugo'nun Sefiller'den sonra okuduğum ikinci kitabı ve ikisi de beni çok etkiledi. Hugo'nun kalemi gerçekten muazzam ve diğer eserlerini de en yakın zamanda okumayı düşünüyorum.
Bir İdam Mahkûmunun Son GünüVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2026152,4bin okunma