Tanıyamadığım Bir Dostoyevski...
2023 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 20:00
Kitap cidden bir Başyapıt buna lafım yok. Kitap türü bakımından bir roman ama içinde o dönemin sefilliğini ve bundan kaynaklanan sonuçları barındırıyor. Dostoyevski'yi tanıyamama sebebimde biraz bundan kaynaklanıyor asıl. Yazarın "Öteki" ve "Ezilenler" kitabındaki karakterlerin psikolojik durumlarının derinliğiydi, bana Dostoyevski'yi sevdiren. Bu kitap ise dönemin devrimci fikirlerine karşı alaya alınmış bir şeyden ibaret. Bir zamanlar Çernişevski grubunun üyesi iken, daha sonra gruba karşı yer alması tam olarak bu kitapta özetlenmiş. Kitaptan örnek vericek olursak, Dostoyevski, bir Lebezyatnikov iken; İdam cezası alması, kurşuna dizilicekken affedilmesi, kendini romantizme vurması(Bu ilk kitabı "İnsancıklar" da belli oluyor.), Çar'a kitapta pozitif imalarda bulunması, kendisinin Lujin'lere Porfiri Petroviç'lere dönüştüğünün bir göstergesi. Kısacası bu kitabın bahsettiğimin yönlerin yorumlamasını yapabilmek için yeterli bir lügatım olduğunu düşünmüyorum. Ben sevdiğim ve tanıdığım birinin değişmesini daha çok önemsiyorum. Bu yüzden bu Başyapıt'ın yorumlamasını uzmanlarına bırakıyorum. Ha bu arada Dostoyevski'nin değişimini(kendi düşünceme göre)yanlış bulduğum anlaşılmasın. Kitabı beğenmemle ilgili bir çelişkiye ya da yanlış anlaşılma olmasın diye belirtiyorum bunu o kadar.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · İş Bankası Kültür Yayınları · 2006194,2bin okunma