2023 11. kitabı
Dostoyevski'nin henüz 27 yaşında kaleme aldığı eser diğer eserlerine nazaran romantizm bakımından farklılık gösterir. Dostoyevski okuyanlar bilir ki eserlerinde; karamsar bir anlatım hâkimdir.Derin gözlemlere,betimlemelere dayanır.Yer yer dönemin uygulamalarına,sosyal yaşantısına eleştiriler getirir. Dostoyevski bu hikayede isimsiz hayalperest bir anlatıcı olarak karşımıza çıkar sürekli yapmak istediklerini hayal eder,istemsizce onları düşünürken bulur kendini 8 yıl Petersburg'da yaşamasına rağmen hiçbir arkadaşı dahi olmamış yapayalnız bir adamdır bu yalnızlığı ve muhtaçlık derecesindeki fakirliği sebebiyle kendini gülünç durumda hisseder ve bazı zamanlar kendiyle alay eder.26 yaşında olmasına rağmen hiç sevgilisi olmamıştır çünkü bir hayli çekingen ve soğuk bir karakterdir.Hayatta muhatap olduğu bayanların sayısının toplamı ev sahibeleri dışında 4'ü geçmez. Artık bu monoton hayatından sıkılır ve yalnızlığını paylaşacağı bir eş arayışına girer. Yine günlerden bir gün hayaller kurarak Petersburg'un "beyaz geceler"inde caddelerde dolaşırken,bir kızın,üzgün ve düşünceli olduğunu fark eder yanından geçerken onun ağlamaklı sesini duyar,konuşmak için cesaretini toplamaya çalışır fakat bunu yapamadan kız evinin yolunu tutar bizim yalnız hayalperest gencimiz de peşinden gider.Ve tanışmalarına vesile olacak bir olay yaşanır.Böylece yaşanan olaylar doğrultusunda ikisi arasında bir arkadaşlık başlar. Nastenka nenesi dışında kimsesi olmayan yalnız genç ve güzel bir kızdır.İkisinin de ortak noktaları derin yalnızlıklarıdır.Hikayenin devamı ise sürükleyici bir şekilde ilerler.Vefa ve fedakarlık gerektiren sevdanın, hayal kırıklıklarının, üzüntülerin,kalp acısının,kavuşmanın, anlatıldığı bir Dostoyevski eseridir.
Beyaz GecelerFyodor Dostoyevski · Aslı Yayınları · 2004102,2bin okunma