Werther'in Yazgısı
2023 1. kitabı
Bu benim ciddiye alarak baştan sonra okuduğum ilk klasik kitabım. İyi bir yorumcu veya iyi bir eleştirmen değilim. Bu benim ilk incelemem yazım yanlışım olursa affınıza sığınırım. Başta ne olup bittiğine bir türlü anlam verememiştim hatta ne oluyo ya! Atladığım bir yer mi var? Bu kim? Acaba kaçırdığım bir şey mi oldu diye sayfaları başa sardığım oldu. Sonradan Werther'in, olayların birbirini takip etmeden belirli aralıklarla arkadaşı Wilhelm'a yazdığı mektuplarla hayatında neler olup bittiğini takip ettiğimi anladım. Başlarda anlamsız gelsede ortalara doğru artık sarmaya başlamıştı. Ben de merak uyandırıyor bir sonraki sayfayı heyecanla açıyordum. Sonlara doğru sürükleyici hâle gelmişti. -Spoiler- Werther bir gün bir davete katıldı. Uyarılmasına rağmen nişanlı birine aşık oldu. Ona başlarda çok kızsam da kalbinin kime vuralacağını o seçemiyordu ki, ona kızmaya hakkım yoktu. Sürekli Lotte'yi ziyaret ediyor, onunla güzel vakit geçiriyordu. Nişanlısı Albert'ı çok kıskansa da onu da seviyordu. Werther bir gün onlar için uzaklara gitti. Orda da bir an olsun Lotte aklından çıkmıyordu. Hep bi kavuşma arzusu vardı içinde. Werther gittiği yerde çok kalamadı. Sınıf ayrımı yapılıyordu buna daha fazla katlanamayıp geri dönmeye karar verdi. Bu onun için bir bahaneydi tabiki. Çünkü orda güzel bir hayat yaşıyorda olsa bu güzel günleri Lotte ile birlikte geçirebilirdim ah şu an yanımda olsaydı düşünceleriyle yine dayanamayıp dönecekti. Döndüğünde artık eskisi gibi ziyaret edemiyecekti Lotte'sini. Albert artık bu durumdan rahatsızdı. Lotte'ye Werther ile çok sık görüşmemesini dile getirmişti. Lotte bunu olduğu gibi söylemese de Werther bu durumu anlamıştı. Lotte de ona ilgi duyduğunun farkına vardı. Onu paylaşamıyordu. Ama artık ikiside birbirini göremeyecekti. Werther veda etmek için son kez Lotte'yi ziyaret etti. Aralarında yakınlaşma olmuştu. Sonraki gün Werther uşağıyla Albert'a bir not yolladı. Albert'tan tabancasını bir seyehate çıkacağını söyleyerek rica etti. Lotte silahı elleriyle tozunu alıp uşağa verdi. Werther sevdiği kadının elleri deydiği için binlerce kez öptüğü o silahla intihar etti. Acılarına bir son verdi. Aslında sevgisinin karşılıksız olmadığını biliyordu fakat bu aşkın imkansız olduğunu da biliyordu. Lotte sonda korkaklık yapmsaydı belki Werther'in intiharına engel olabilirdi. Gerçi bu neyi değiştirirdi ki Werther bunu koymuştu kafasına. Ah Werther! bu şekilde mi karşı gelcektin yazgına?..
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024149,9bin okunma