Puan vermedi·174 syf.····Okunma: 13 Ocak 2023 16:28 Kitabımız sürekli varoluş sancısı çeken,sorularına bulamadığı cevaplardan dolayı kendini eğlenceye,içmeye veren ve düşüncelerini bu şekilde susturmaya çalışan Ahmet Raci'nin hayali maceralarını konu alıyor. Bir gün her zamanki gibi dikkatini çeken ama bir türlü giremediği mezarlığa girmeye karar verir ve orada yıkık dökük bir kulübede Aynalı Dede ile karşılaşır ve hemen dost oluverirler. Aynalı'nın ikram ettiği kahve ve ney dinletisiyle uykuya dalar ve her uyanışında aradığı bir soruya cevap bulur.
Tasavvuf terimlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için kadimleşmiş doğu inançlarının ilk hallerinin ( budizm zerdüştlük, hundizm vb. ) hikayeleştirilmiş versiyonunu vermek istediği mesajlarla katıştırmış Filibeli Ahmet Hilmi.
Evrim teorisi,Big Ben teorisi gibi Batı eksenli bazı fikirler de Doğu ekseninden bakılarak ifade edilmiş. Örnek vermek gerekirse;
"Ilık bir halde olan suyun içine girer girmez kendimi milyonlarca garip hayvanın arasında gördüm. Bu hayvanların ne organları ne de özel bir şekilleri vardı.
Milyonlarca küçük odalı bir topluluk şeklinde olan bu hayvanların varlıklarına bağlanmaktan kendimi kurtarmaya çalışıyordum. Bir türlü başarılı olamıyordum. Milyonlarca sene devam eden kalma isteği sonucunda bana oturma hizmetini yerine getirmiş olan odalarda, hayvancıklarda garip değişiklikler meydana geliyordu." (Sf 57)
Kelile ve Dimne ,Billur Köşk Masalları gibi doğu unsurlarını muhtevasında barındıran kitapları okuyanların iyi bildiği 7,40,41 sayıları, mecazi aşktan hakiki aşka metaforu (Leyla ile Mecnun) ve imgeleme halinde anlatılmış birçok hikayeyi anlamakta güçlük çekmeyeceği ama bilmeyenlerin biraz üzerine düşünmesi gerektiği bir kitap olacak elinizdeki.
Filibeli Ahmet Hilmi, uzun bir felsefe macerasından sonra vahdet-i vücudu benimseyen şeyhlerden birine mürit olur. Hallac-ı Mansur, Muhiddin-i Arabi gibi bazı büyüklerin de ekolü olan bu inancın kitapta etkilerini görebiliriz. Ama hatırlatmakta fayda var; Spinoza'nın Panteizm ( Tanrı her yerdedir ve her şey aslında Tanrıdır) felsefesinden çok farklıdır Vahdet-i Vücut. Kişinin kendini nefsinden sıyrılarak hiç olarak bulması ve en başa yani Allah'ın insana ruhunu üflemesinden önceki halde bularak Allah'a vasıl olması anıdır.
Denizde damla,insanda kelam tükenmez. İla ahir.