2023 5. kitabı
“Benim kadar kısmeti değişen yoktur. Tam on üç kez zengin oldum ve yoksul.” Kendisini bu söylerle ifade eden,İngiltere’nin saygın tüccarlarından Danıel Defoe, birçok kez iflas edip küllerinden yeniden doğmayı başardı.Ülkesinde yapılan haksızlıklara dayanamayıp idealleri uğruna İngiltere Kralı II.James’e karşı başlatılan ayaklanmalara katıldı.Gözlemlediklerini siyasi yergilerle gazetelerde yayımlayıp herkesin ilgi odağı olan Defoe,tüm bu tehlikeli ve sansasyonel yaşamınının içinde 1719 yılında “Robinson Crusoe” eseri ile İngiltere ve tüm dünyada adını duyurmayı başardı.Bir yıl sonra “Kaptan Singleton” romanı ile okurlarıyla buluşunca #robinsoncrusoe gibi ilgi göreceğini zannederken birçok eleştiriye maruz kaldı. Çünkü (kurgu bakımından bile olsa)coğrafi bilgilerin yanlış olduğu,olayların geçiş sürecindeki benzerliklerindeki saçmalıklar, zaman ,mekanlarda tutarsızlığın çelişkileri anlam bozukluğuna yol açtığı için bence de eleştirilmekte çok haklı. Ayrıca , Defoe’in hayal dünyasından etkilenen bazı yazarların başında: Herman Melville ,Moby Dick’i,Charles Dickens,Oliver Twist’i,Albert Camus,Veba’sı gibi. Kitabımızda da kendi yaşantısından izleri gizlice görüyoruz. O yüzden yaşantısı hakkında kısa bilgi verdim. : Muhteşem Devrim döneminde iyi aile çocuklarını kaçırmalar çok olduğu için yaşanmış bazı gerçek olaylardan etkilenen yazarımız #kaptansigleton romanında: Küçük yaşta dadısının yanından kaçırılan çocuğun mecburiyetten korsanlığa mahkum edilişini,hayatta kalma mücadelesinde yelken açmadığı okyanus,uğramadığı liman kalmadığını; bu süreçte hayatına giren bir iyinin tüm yaşamını nasıl değiştirdiğini anlatıyor . Maceraların içinde boğuşmasında,insanların sevgisizlik,duygusal açlık,aidiyetsizlik,inanç boşluğu,hayal kırıklığı, ayıplanma, utanç, kuşku, çelişki, öz-değer kaybı ve kaygı gibi yakın kavramlar arasındaki yerini netleştirilmeye çalışıp suçluluk ,pişmanlık psikolojisinden arınması vurguluyor. Uzun soluklu heyecanlı macera okumak isteyenler için güzel bir klasik eser diyebilirim.
Kaptan SingletonDaniel Defoe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021143 okunma