Maksim Gorki' den 'ANA'
2023 2. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 20:47
Evet... Nereden başlamalı 'Ana' kitabına? Yeniyılın okuduğum ikinci kitabı. Ve aynı zamanda Maksim Gorki' den okuduğum ilk eser. Neden daha önce karşıma çıkmamış? diye kendime sormadım değil. O kadar güzeldi ki. İyi ki okudum dediğim bir kitap oldu. Yazar mükemmel ötesi anlatımıyla beni kendine hayran bıraktı. Eser sürükleyiciydi ve resmen okuyucuyu içine çekiyordu. Bende bir an önce sonunu merak ettiğim için oldukça hızlı okudum. Şimdi gelelim kısaca konusuna; Şunu da belirtmek isterim dikkatimi çekmişti. 'Gorki' , acı demekmiş. Bu kitap 1905 Rus Devrimi öncesi Rusya' daki yaşamı anlatıyor diyebiliyoruz. İşçi sınıfının fakirliğinden doğan bir başkaldırmayı sunuyor bizlere. Kitabın başkahramanı Pelegna' nın (ananın) oğlu Pavel' in babası öldükten sonra içine çekilerek ortaya çıkan sosyalizme merakı üzerine kendini kitaplara vermesiyle olay başlıyor. Pavel gerçeklerin farkında. Bunu yaymak istiyor. Halkı uyudukları uykudan uyandırmak istiyor. İşçi sınıfının neden fakir olduklarını sorguluyor. Bu gibi düşünceler üzerine bazı insanlarla birlikte sosyalizmi yaymaya başlıyorlar , devrim harekatı başlatmak istiyorlar. Kitaptaki Ana, çocukların içinde yanan bu devrim ateşini , birleştirici ruhu anlamayı başaran ve oğlu tutuklandığında davaları için cesurca girişimlerde bulunan Rus annesidir. Kitabın ismi de burdan geliyor zaten. Bunlara rağmen sonuç maalesef ki başarısız. İki kez yakalanan Pavel ve dava arkadaşları kitabın sonunda Sibirya' ya sürgün cezası alıyor. Ana ise Pavel' in yani oğlunun mahkemedeki cümlelerini basmışlardı (nutuk) halka dağıtmak üzere; bu nutku dağıtmak için çıktığı bu yolda maalesef ki Ana da yakalandı. Ama ona rağmen gururluydu. İşte böyle... Bence sonu böyle bitmemeliydi. Sonunu böyle beklemiyordum. Çok üzücüydü. Ama olsun yine de benim için çok etkilendiğim kitaplardan birisi oldu. Oldukça beğendim. Bence mutlaka okunmalı diyerek burada bitiriyorum. Herkese bol bol okumalı günler diliyorummmm:))))
AnaMaksim Gorki · Rıhtım Yayınları · 201534,3bin okunma