2023 1. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 23:32
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki kitaba başlarken pek bir beklenti içersinde değildim yalnız kitaba başladıktan sonra sayfalar işinde kayboluyor insan . Sosyalizme işçi sınıfına köylünün bilinçlenip ayakları üstüne kalkabilmesine gönül vermiş bir grup gencin hikayesi anlatılıyor . Grup liderleri Pavel ; okuyarak ufkunu genişletip doğruya yöneldiğini hissedip sonuna kadar bul yolda gitmeye kararlı bir gençtir . Kitaba isminin verilmesinde ki sebeb Pavel’in annesi Pelageya ana .! Oğlunun gittiği yolda onunla beraber ilerleyip onunla beraber öğrenen bu yolda beklenmedik bir çaba sarf eden yaşlı bir kadın. Yoldaşlık , arkadaşlık , özgürlük , direniş , onurlu dik duruşu öğrenen ana son ana kadar mücadelesini hakkıyla veriyor . Okurken bu mücadele satırlarını istemsiz bşr saygı duyuyor insan . Beni en çok etkileyen Pavel ve arkadaşlarının mahkemelerinin görüldüğü bölümdü . Aklımdan geçen tek bir soruya ( değer mi bunca şeye ? ) yazarın sanki bunu aklımızda geçireceğimizi bildiği için sonraki satırlarda buna cevap vermesi çok güzel denk geldi . Ayrıca bir başka kahraman olan Ribinin gözaltına alındığı zamanki dik duruşu cesareti gerçekten okunmaya değer . Gönül isterdi ki pelageya ananın oğluna özgür huzurlu onurlu bir dünya kavuşabilmesiydi. Kısacası bir ana düşünün evladı için yaşlı zihninin kapılarını bambaşka dünyalara sonsuza kadar açıp yaşlı bedeniyle o dünyalara ulaşmak için tüm benliğiyle yollara düşüp bu uğurda herşeyini verebiliyor.
1000k
AnaMaksim Gorki · Çise Kitap · 201434,3bin okunma