···Okunma: 08 Ocak 2023 00:52 Herkese iyi akşamlar.Modern tarihyazımının, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisi olan İbni Haldun'un; din,ekonomi,adalet eğitim,devlet gibi konu başlıkları hakkında fikirlerini, eleştirilerini yaptığı güzel bir kitapla geldim bu kez. Kitap bir felsefe kitabı olsa da çok sade bir anlatımı var. Ama bir o kadar da anlamsal olarak yoğun. İbni Haldun'un her cümlesini, eleştirisini, fikrini anlayıp sindirebilmek asıl mesele. Neredeyse her cümlenin altını çizerek okudum. İ. Haldun'un yaptığı eleştiriler sayesinde geçmişin geleceği ışık tuttuğunu, geçmişten beslenmeyen şimdinin, hiçbir ilerleme sarf etmediğini bir kez daha çok net anladım diyebilirim. Özellikle devlet yönetiminde yapılan eleştiriler, geçmişte yapılmış hatalar günümüze bir rehber niteliğinde. Tabi bu rehberi ne kadar hayatımıza alıp uyguluyoruz orası bir muamma!
İbni haldun'un ;'Yaşadığı yerin havası, nemi insan sağlığına etki eder. Siyasi mekanizmanın düzgünlüğü ya da bozukluğu da yine insan hayatının her şeyini etkiler.' diyerek her şeyi özetliyor zaten. Tabii ki de çok severek okuduğum dolu dolu bir eseri sizlere de öneriyorum. Hoşçakalın.
Peki sizce de coğrafya kader midir?