Puan vermedi·272 syf.····Okunma: 30 Ocak 2023 20:11 •Ahlaklı kitap ya da ahlaksız kitap diye bir şey yoktu. Kitaplar ya iyi yazılmıştır ya da kötü.
•Cümlesi ile harika bir giriş yapmış oluyoruz kitaba.
•Oscar Wilde eserini "Bir ruhun hikayesi" olarak tanımlanmıştır.
•Kısaca bahsetmek gerekirse:Dorian oldukça yakışıklı,herkesi kendine hayran bırakan, güzelliği ile ön planda olan olan biridir.Ressam Basil onu görür ve çok etkilenir,portresini yapmaya karar verir. Dorian kendini o portrede görünce hayran kalır,ve bir dilekte bulunur."Ben yaslanıp gideceğim fakat bu tablo olduğu haliyle kalacak, benim güzelliğim solacak ama tablo hep aynı kalcak, keşke tam tersi olsaydı,bunun için her şeyi verirdim!" Bunun üzerine dileği gerçek olur. O tablo gitgide yaşlanır,ama Dorian olduğu gibi kalır. Lord Hanry ise ressam Basil'in arkadaşıdır,(hedonisttir,bencildir, estetiğe ve zevke düşkündür. )Dorian'dan o da çok etkilenir ve arkadaşı olur. Onun düşünceleri tamamen yanlıştır, kötüdür o. Dorian ise saftır, çabuk yönlendirilebilecek biridir. Hanry bunu fark eder ve bütün kötülükleri ona normalmiş gibi aktarır,onu etkisi altına alır, olaylar bu şekilde gelişir.
•Yapılan portre aslında Dorian'ın vicdanı olur. O her kötülük yaptığında,portredeki Dorian daha da yaşlanır, iğrenç bir hal alır.
•Sonuna kadar ilginç olaylar gelişerek devam eden bir romandır. Narsistliği mükemmel anlatmıştır Oscar Wilde bize bu romanında. Felsefeyle iç içe olan, akıcı,afaroizmalarla dolu bir kitap.
•Günahlar ve kötülük vardır, bunların bir bedeli de vardır.
•Oscar Wilde romanı için şöyle söylemiştir:
Basill;ben olduğumu sandığım kişidir.
Hanry; dünyanın ben sandığı kişidir.
Dorian; Benim olmak istediğim kişidir.