2022 43. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2022 21:57
Franco Moretti, "Uzak Okuma" adlı kitabında edebiyat tarihçiliğine ve analitik yaklaşımlarına odaklanır. Kitap, edebiyat ve kültür araştırması alanında verilerin makro analizleri yoluyla toplanmasının önemini vurgular ve bu yöntemlerin klasik yöntemlere kıyasla daha fazla veri toplama ve anlamlı sonuçlar üretme potansiyeline sahip olduğunu gösterir. Moretti, edebiyat ve kültür hakkında verilerin mikro seviyede tek tek incelenmesi yerine, binlerce veya milyarlarca metnin birlikte analiz edilmesini önerir. Bu yaklaşım, edebiyat tarihçiliği ve kültür araştırmalarında daha geniş bir perspektif sunma ve daha fazla veri toplama imkanı sağlar. Kitap, birçok edebiyat ve kültür araştırmacısı için ilginç ve faydalı bir kaynaktır. Ancak, bazı eleştirmenler, uzak okuma yönteminin edebiyatın derinliğini ve zenginliğini tam olarak anlamaya yeterli olmayabileceğini belirtmişlerdir. Ayrıca, bu yaklaşımın sadece belirli türler veya dönemler için uygun olduğu ve diğerlerinin dışlandığı iddia edilmiştir. Genel olarak kitap, edebiyat ve kültür araştırması alanında yenilikçi bir yaklaşım sunar ve edebiyat tarihçiliğine ve analitik yaklaşımlarına odaklanan araştırmacılar için faydalı bir kaynaktır.
Uzak OkumaFranco Moretti · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20214 okunma