Amerikalı yazar William Lindsay Gresham’ın “Kâbus Sokağı “ kitabı okurlarını sevip sevmeme arasında muammada bırakırken sinemaya uyarlanınca hiç olmadığı kadar ivme kazandı.
Ne kadar polisiye -gerilim türü olduğu söylense de benim için polisiye ve gerilimden eser yoktu .Tam anlamıyla kitabımız dışavurumculuğun etkisinde sert-suç kavramlarından oluşan (noir) kara kurguyu parapsikoloji -psikolojik alana çekip insan-durum tahlilleri üzerinden Tinselcilik, Spiritüalizm ile kurgusunu pekiştiriyor.
Yani Birleşik Spiritüalizmin yan dallarından ruhçuluk akımında “metapsişik”kavramından yola çıkıp ölülerin ritüellerle geri geldikleri,geçmişte ve gelecekte yolculuk yapabileceklerini kurgusal olarak anlatırken sahte medyumlara,falcılara inanan kişilerin nasıl kandırıldığını,oyuna getirildiklerini,
dolandırıldıklarını vurguluyor.
Son zamanlarda Spiritüalizm meraklısı çok fazla.Şahsen böyle bir inancım yok ama bazı insanlara doğuştan ya da sonradan hasıl olan doğa üstü yetenekler verilmiştir.Bu yeteneklerin en başında ‘Öngörü’sahibi olanlar.İşte öngörüye inanıyorum.
‘İstisnalar kaideyi bozmaz ‘diyerek
kimileri bu öngörülerini maddiyata dönüştürmek için akıl almaz sahtekarlıklar yapıp kendilerini medyum,falcı veya kâhin olarak adlandırıyor.İnsanların zaafları,
sırlarını öğrenip tesadüfi karşılaşmalar yaratıp bireyleri manipüle ediyorlar.Tıpkı baş karakterimiz Stanton gibi.
Gezici bir karnavalda çalışan Stanton, karnavalın sahibi Mentalist Zenna ve eşinden öğrendiklerini öngörüsüyle birleştirip Spiritüalizm kisvesi altında insanları suistimal ve manipüle ederek zengin olmanın yollarını arıyor.
Psikolog sevgilisi,zengin hastalarının sırlarını Stanton’a söyleyip ağına düşürüyor.Tam zengin oldum derken karanlığın pençesine takılıyor.
Karanlık karnavalın,tuhaf gösterilerin dünyasını ,insanların içinde sakladığı canavarlıkları,kurulan kumpasları,
yaşanılanları merak ediyorsanız keyifli ,heyecanlı bir okuma sizleri bekliyor.
Ayrıca Gresham ‘ın her bölüm başlığında farklı tarot kartlarının açıklamalarıyla giriş yapıp olayları bağlıyor olmasını güzeldi.