Puan vermedi·496 syf.····Okunma: 05 Şubat 2023 22:20 Thomas Hardy 1840’da Dorset’te doğmuş. Dülger bir babanın oğlu olan yazar önce bir mimarın yanında teknik ressam olarak çalışmış, sonra para sıkıntısı çektiği için üniversite fikrinden vazgeçip papaz olmuş. Dramatik olayları kaleme alan yazarın romanları çok sevilmiş, 1912’de ölen eşi Emma’ya itafen yazdığı şiirler de onun en iyi aşk şiirlerini oluşturmuş. Yani yazarlığı kadar şairliği ile de biliniyor.
Yazarın bütün önemli romanları İngiltere’nin güneyinde hayali bir yer olan Wessex bölgesinde geçer. İngiliz Edebiyatının Zola’sı olarak bilinen yazar 1828 yılında yine Dorset’de vefat etmiş.
Teyzesinin çiftliğinde çalışmak için gelen genç ve güzel Everdene burda çoban Gabriel Oak ile tanışır. Onun evlilik teklifini reddeder. Büyük bir çiftliğin amcasından kendisine miras kaldığını öğrenen Everdene, hemen çiftliğin başına geçer. Genç, yakışıklı, akıllı, becerikli, dürüst çoban Oak ise yanında çalışmaya başlar. Bu arada komşu çiftliğin sahibi orta yaşlı bir beyefendi olan Boldwood’dan da evlilik teklifi alır Everdene. Yanıtı ise yine hayır olur. Evlilik fikrine karşı olan ve evlenmeyi düşünmeyen bu hanımın karşısına bir anda hiç ummadığı şekilde çavuş Troy çıkar ve onu büyüler. Bu kez düşünmeye fırsat bulamayan Everdene kendisini Çavuşun karısı olarak bulur. Kısa zamanda ne kadar yanlış bir tercih yaptığını anlayan Everdene’nin duygusal bir eğitimden geçmesi üzerine devam eder olaylar.
Kitapta muazzam doğa tasvirleri var. Okurken kendinizi orda zannediyor ve hiç sıkılmıyorsunuz. 1974 yılında yazılmış olan bu kitap, o dönem ve yerde kadına biçilen tek ve en büyük rol evlenmek iken, evlilik fikrini reddeden, başına buyruk bir kadını resmediyor. Yani yazar bir kadının toplumun istediği şekilde yaşamak zorunda olmadığına dikkat çekiyor. Dinler tarihindeki (özellikle Hristiyanlık ve Musevilik) birçok olaya da göndermeler yapıyor. Doğayı tasvir ederken de doğanın durumu ve karakterlerin ruhsal durumları, olayların akış yönü ile ilişki kuruyor. Örneğin Everdene Gabriel ile tanışırken çok güneşli bir hava var, Troy’la karşılaştığında gece, evliliklerinin kutlandığı gece fırtına çıkıyor, şimşek çakıyor ve yağmur yağıyor. Güneş ışığı mutluluğu, yağmur ıstırabı ve fırtına içsel çalkantıyı temsil ediyor.
1984 yılında Nihal Yeğinobalı tarafından muazzam bir Türkçe’yle çevrilen kitap, 2008 yılında Çağan Irmak’ın Issız Adam filminde kullanılınca Türk okuyucu tarafından çok merak ediliyor ve çok satanlar listesine giriyor ve daha çok okunuyor. John Fowles’in Fransız Teğmenin Kadını kitabında adı geçen Adsız Şansız bir jude kitabını da edinmiştim yazarın. Ayrıca Çılgın Kalabalıktan Uzak, 2015 yılında sinemaya da uyarlanmış( daha eski bir yapımı da var) filmini de çok başarılı buldum. Hardy ile tanıştığıma çok memnun oldum. Tavsiye ederim. Çok okumalar arkadaşlar.