!!Objektif Bir İnceleme!!
2023 3. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2023 01:24
Öncelikle okumayanlar için hiçbir ‘spoiler’ vermeden bir açıklama yapacak, sonrasında okuyup kitabın sonu yüzünden kan ağlayanların yüreğine su serpeceğim +Kitap üç bölümden oluşmakta; ilk bölümde yazar, Nilsu karakterinin tekâmülünü başarılı bir şekilde ele alıyor ve kimi yerlerini mektuplaşmadan oluşturuyor.( Mike’ın mektuplarını okurken sıkıntıdan patladığım, Selen’inkileri ise iple çektiğim doğrudur.) İkinci bölüm, ilk bölümde ufak ufak ipuçları bırakılarak merak uyandırmış bir bölüm ama telkin edilen beklentiyi karşılıyor mu: Elbette ki hayır! Fakat ‘tutucu’ olmayan ve ilk gençlik yıllarında olan bireylerin sıkılmadan okuyabileceği bir kitap. (!!Maalesef kitap ‘tutucu’ olmayan insanların bile bazı noktalarda canını sıkabilecek bir kitaptı!) ~Spoiler~ (SONUNU ANLAMAYANLARA…) Okuyan birçok kişinin incelemelerini adamakıllı gözden geçirip enikonu da düşündükten sonra aslında sonunun, birçok kişinin bu nefretini hak etmediğine karar verdim: +İkinci bölümün sonunda, aslında Nilsu’nun kendini hiçbir yere ait hissedemediğini ve bir yeşil susamuru figürünü bile boyayamayacak kadar ruhunun bitap düştüğünü fark ediyoruz. Yalnızca ‘Yeşil’ yazıp bırakmasının sebebi de insanların ve Teo’nun onu ‘YEŞİL’ bir susamuru olarak görmesidir. +Gelgelelim ‘SON’ bölüme, N.G olayına… N.G’nin mektubunda da dediği gibi Nilsu karakteri; Cahide ve onun, kızlarına koymak istediği ad. Ve bir insan kızını ukde kalan yaşanmamışlıklarına ve ‘keşke’lerine göre büyütür. Dikkat ederseniz; Nilsu, aslında kitap boyunca ikisinin ‘keşke’lerinin tamamını da gerçekleştirmiş, ikisinin müthiş bir sentezidir!
Aşk
İki Yeşil SusamuruBuket Uzuner · Remzi Kitabevi · 20016,8bin okunma