Gönderi

330 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Livaneli Polisiyesi
Zülfü Livaneli
Zülfü Livaneli
, sanırım Türkiye nin en çok okunan Türk yazarı olabilir. Bir diğeri de
Ahmet Ümit
Ahmet Ümit
sanırım. Halkın istediğini iyi bilen ve bundan ekmeğini iyi kazanan iki kalem. Tam adı Ömer Zülfü dür. Gürcü asıllıdır. Siyaset, film, dizi, müzisyen, yazar demek sanırım daha doğru. Birden fazla sektörde aynı derecede ünlü olan nadir insanlardandır Livaneli. Bir önceki kuşak ailesinin büyük bir çoğunluğu 93 Harbinde öldürülmüştür. Ruslardan çok çekmiştirler. Soyadları Livaneli Sancağından gelmektedir. Zülfü Livaneli nin babası, amcaları ve dedesi hakimdir. Livaneli, 4 kardeştir. Livaneli eğitimini ABD de almıştır. Eserleri 300 den fazla seslendirilmiş, hatta 30 dan fazla da film müziği yapmıştır.
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
ın istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazandığı seçimde Erdoğan yüzde 25 oy alırken, Livaneli ise yüzde 20 oy alarak seçimde 3. aday olmuştur. Yine ilerleyen dönemde Chp den milletvekili olmuştur. Ama partinin Atatürk ün siyasi çizgisinin dışına çıktığını belirterek parti üyeliğinden istifa etmiştir. İyi bir Atatürkçü ve Yaşar Kemal in hayranıdır. Hem müzik sektöründe, hem film sektöründe, hem de kitap sektöründe birçok uluslararası ve ulusal ödülleri bulunmaktadır.
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin Hikayesi
, kitabı 2013 senesinde yazılmıştır. Ben kitabı daha yeni okuma fırsatı buldum. Edebi dilini beğenmediğim için nedense Livaneli kitapları kitaplığımda öyle kalabalık yapar genellikle. Daha sonra fark ettim ki, bendeki baskısı ilk baskıymış. 2013 den beri kitaplığımda yatıyormuş kitap yanı anlayacağınız. Sayfaları hafiften sararmaya başlamış. Edebi dili konusunda da önyargılarımda haklıymışım. Gerçekten çok basit. Kitap, ilk baskısı Doğan Kitap ile yaptı biliyorsunuz. Daha sonra İnkilap yayınları basmaya devam etti. İlk baskı yaptığı sene olan 2013 de en çok okunan kitap olmuştur ülkemizde. Kitabın ön kapağındaki resim Belçikalı ünlü bir ressam olan Rene Magritte ye aittir. Tablo google den baktım, tam değil. Geniş açılı baskı yapılmamış. Arka plan daha geniş. Gerçeküstücülük akımının önde gelen isimlerinden olan Magritte nin tablosunun kapakta kullanılması tabiki tesadüfi değildir. Kitabı okuyanlar nedenini anlar. Magritte nin annesi intihar etmiştir ve bu nedenle örtü kullanır genellikle tablolarında. Çünkü o yüzün açılması Magritte nin annesinin intihar ettikten sonra yüzünden örtünün açıldığı anı hatırlayan küçük Magritte ye hep o sahnesi hatırlatacaktır. Sonraki baskılarda tabi kapak değişiyor, güncel baskı da mevcut değil. Hikaye Podima, İstanbul, Moskova ve Minsk kentlerinde geçmektedir. Spoiler belirtmeden kitabı hızlı bir şekilde incelemek istiyorum: Öncelikle kitapta belli ve bana göre net olan bir konu var ki, o da şu; ben bu kitabın sonu şu şekilde olsun diyerek öncelikle kitabı yazmaya başlamış Livaneli. Etkileyici olsun, vayy bee dedirtsin vs demiş ve sonunu düşünerek kitabı kurgulamış. Bunu okurken anlıyorsunuz. İkinci husus : Akıcılık ve sürükleyicilik mevzusu. Edebi dili belirttiğim gibi kötü. Çok basit. Sürekli kitapta bir gizem ve merak arayışı var. Allah Allah yaa öyle mi olmuş? Dur devamını uyuyalım da yarın anlatırım tamam mı? tarzında ilerliyor kitap. Kitap uzasın biraz daha diye sürekli baş karakter gazeteci kızımız uyuyor, kalan kısmı bir sonraki güne kalıyor. Ayrıca başkarakterimiz oğlanla, gazeteci kızın arkadaşları hiç reel değil. Kapak fotoğrafı gerçeküstücü ama içerik realiteye çok çok uzak. Böyle bir ilişki şekli yok. Olamaz da. Sürekli bir ego taslama, sürekli bir tersleme, sürekli bir itici geri dönüş. Ama ne hikmetse, en sonunda bu ikili beraber yaşıyorlar. Nasıl doğdu arkadaş bu samimiyet? Bir de köpek ısırdı diye hangi kız sevmediği, samimi olmadığı bir adamın evinde kalır? Bu nasıl kurgulama? Marjinal bir ilişki göstereceğim diye, gayri samimi bir ilişki yazmış Livaneli. Katili arama şekli de yine garip. Çünkü merak uyandırıcı ilerlemiyor. Neden derseniz, açıklıyayım. Sen cinayeti boş ver de ben sana kardeşimin hikayesini anlatacağım diyen biri varsa bir kitapta, demek ki o cinayetin bu hikayenin sonu ile alakası vardır. Yazar yönlendirmez, eğer tabi gizem unsuru oluşturmak istiyorsa. Bunu en iyi yapan yazar
Agatha Christie
Agatha Christie
dir. Neyi anlatıyorsa o değildir aslında konu. Neyin etrafında dönüyorsa, ondan şüphe etme. Cinayetin son sayfadaki açıklanma şekli benim hoşuma gitti. Hiç görmedim. Savcılık ve Mahkeme ağzı ile açıklama bölümü yani. Resmi yazı gibi. Güzeldi ve farklıydı. Beğendim. Öncelikle ikiz kardeşlerle alakalı olan sürprizi bildim ama katili bilemedim. Bunu belirtmeli ve kabul etmeliyim. Kafamda başka biri vardı ama spoilere girecek diye söylemeyeyim. Kitaptaki katili bulmak istiyorsanız bence kitabın psikolojik ve psikanaliz altyapısını iyi algılamak gerekir. Ahmet ve Mehmet Arslan isimlerindeki basitlik, bu iki kişiden birinin olmadığını, uydurma isimler gibi bana hissettirdi ama yanılmışım. Kitap, polisiye, aşk, gizem karışımı. Mevlana kısmını yine her kitapta olduğu gibi kullanılmış, beğenmedim. Ülkede şu Mevlana, Şems edebiyatı artık yasaklanmalı.
Binbir Gece Masalları
Binbir Gece Masalları
nın modern haliymiş, öyle diyorlar ama okumadığım için nedenini bilemiyorum. Bilen yorumlarda belirtirse sevinirim. Kitaba puanım 8.
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2019104,8bin okunma
··
10,8bin görüntüleme
Arya Berivan okurunun profil resmi
Ben kitabın okumaya yeni başlayanlar için uygun olduğunu düşünüyorum. Benim kendi kitap serüvenimde ilk okuduğum isimlerden biriydi. Şimdi okumam aslında ama yine de yeni başlayanlara tavsiyem olabilir. Hatırlar mısınız bilmem ama 2016 yılında baya popülerdi bu kitap. Hemen herkesin elinde vardı. İşte o kadar vav bir kitap değil dndnndnd. Emre abi eleştirine katılıyorum. Benim için Zülfü Livaneli bir yazardan daha çok, kaliteli bir müzisyendir.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Teşekkürler Arya😇
Mutlu okurunun profil resmi
…köpek ısırdı diye hangi kız sevmediği, samimi olmadığı bir adamın evinde kalır? Bu nasıl kurgulama? deyince aklıma Hint dizileri geldi 😆😅
Emre Bulut okurunun profil resmi
Öyle ama ya. Çok saçma. Kız adama gıcık oluyor. Bir de evinde kalıyor.
Mnemonist okurunun profil resmi
Bu tur kitaplarda edebi dilin zayif olduğunu sonradan fark ediyorum ama kitabı okurken çerezlik bir kitap oldugunu da kabul ediyorum.Sizden edebi kalem olarak kalemi güçlü bir yazar tavsiyesi istesem?
Ferzin Feyza okurunun profil resmi
Edebi dil ve pek çok konuda incelemenize katılıyorum kitabı çok önce okumuştum sadece sonunda şaşırdığımı hatırlıyorum elinize sağlık 👍
Emre Bulut okurunun profil resmi
Teşekkürler Esra hanım
Kızılötesi okurunun profil resmi
Yazarı çok severim fakat kitapları çok beğendiğimi söyleyemem üç kitabını
Serenad
Serenad
,
Huzursuzluk
Huzursuzluk
ve
Kardeşimin Hikayesi
Kardeşimin Hikayesi
okuduktan sonra şöyle soyleyebilirim herkesin beğendiği serenad benim için siradandi. Kardeşimin hikayesi ise son sayfası çok heyecanlandırdı okurken aynı dediğiniz gibi çok sıkıldım. Herk kitap herkese hitap etmiyor ama popüler kültüründe kurbanı oluyor.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Popüler kültür işte. Olay tamamen bu.
Bu yorum görüntülenemiyor
Zana okurunun profil resmi
İlk defa bir yorumunuza katılmadım bana mı aşırı olağan üstü geldi yoksa size mi yetersiz kestiremedim yine de kaleminize sağlık 😊
Emre Bulut okurunun profil resmi
Maksat saygı duyulsun ya sorun yok😇
2 sonraki yanıtı göster
Şükrü Ercan okurunun profil resmi
Offf sonunda benim gibi düşünen birisi yaşa var ol abim 👏 Ama sanki puanın biraz yüksek olmuş.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Bende puanlar 6 dan başlıyor ya. Emek var diye😇
1 sonraki yanıtı göster
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.