Cesurca Yazılmış Bir Roman: Yalın Tutku
2023 4. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 22:21
Bugün farklı tarzda bir kitabın yorumu ile geldim. Yine kitapçıya girince kendimi tutamadım ve birkaç kitap aldım. Yalın Tutku da son zamanlarda çok gördüğüm ve 2022'de Nobel Edebiyat Ödülü almış bir kitap olunca merak edip aldım. Hayatımda ilk defa hiç içeriğini araştırmadan, arka kapak yazısını okumadan hemen alıp okuduğum kitap olabilir. Nobel Edebiyat Ödülünü görünce çok heyecanlanmıştım. Şimdi biraz kitabın içeriğine bakalım. Sayfa sayısı oldukça az zaten. Konu olarak olaylardan ziyade duygular, hisler ön planda. Bir durum öyküsü diyebiliriz. Aynı zamanda cinsel öğeler de ön plandaydı. Evli bir adama tutkulu bir şekilde aşık olan bir kadının duygularını en yalın haliyle görüyoruz. Aslında anlatılanlar bir özyaşamöyküsü. Ama hangi kısımların kurgu olduğunu bilemiyoruz. Arka kapak yazısında şöyle bir şey yazıyor: "Yalın Tutku, hangi toplumsal konuma ait olursa olsun, tutkunun insanları nasıl ele geçirebileceğini, kişinin iradesini nasıl hiçliğe indirgeyip körleştirebileceğini anlatan, nadir görülecek türden bir yüzleşme deneyimi." Bana kalırsa ben böyle bir tutkuyu kabul etmiyorum. Çünkü bence hiçbir duygu insan aklının ötesine geçmemeli. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Ancak kitabın nadir görülecek türden bir yüzleşme olduğuna katılıyorum. Çünkü bence böyle bir kitabı yazmak kolay değil. Yazar gerçekten çok cesurca davranmış yazdıklarında. Herkes bu kadar cesur olmayı başaramaz. Ama bu benim pek hoşuma gitmedi. Ben klasik kitapları okumayı daha çok seviyorum. Konu olarak da ilgimi pek çekmedi. Kitap şu sözlerle bitirilmiş: "Çocukken benim için lüks, kürk mantolar, uzun elbiseler ve deniz kıyısındaki villalardı. Daha sonra, bunun entelektüel bir yaşam sürmek olduğuna inandım. Şimdi bana öyle geliyor ki lüks aynı zamanda, bir erkeğe ya da bir kadına olan tutkuyu yaşayabilmektir." Sizce lüks nedir? Son olarak eklemek istediğim bir şey daha var. Sert eleştiri yapmayı sevmem ama bu konuda yapacağım. Bence Nobel Edebiyat Ödülü alabilecek daha iyi yazarlar var günümüzde. Kitap beklentimi karşılayamadı maalesef. Tabii sevenler de var. Buna saygım sonsuz ancak ben beğenmedim. Ama yine de yazarın diğer kitaplarına da şans vereceğim. Beğendiğim birkaç alıntı: "Gerçi sabahtan akşama dek aklımdan çıkmadığını öğrense o bile şaşırırdı." "Şimdiyi, yeniden mutluluğa açık bir geçmiş olmaya zorlamak istiyordum."
1K
Yalın TutkuAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20226,8bin okunma
1.157 Gösterim
Çok sıradan.Okuması bile zaman kaybı bence.
Yağmur
Ancak her kitap az da olsa etkiler insanı fark etmesek bile. Ben de bu kitaptan güzel bir ders çıkardığımı düşünüyorum.
Bende okumuştum.Hiç bir edebi değeri olmayan, sıradan bir romandi.Beğenmemiştim.
Yağmur
Evet öyleydi. Edebi değerden ziyade konusu da beni etkilemedi.