2023 10. kitabı
Günlük hayatta hepimiz orta sınıf kavramını eminim duymuşuzdur. Orta sınıf denildiğinde akıllara beyaz yakalı, ortalama gelire sahip insanlar geliyor. Haluk Yurtsever klişeleşmiş orta sınıf algısını bu kitapta düzeltmek istemiş. Marksist bir çizgiye sahip olan yazar “orta sınıf” konusunu sadece Marx veya Engels’in bakış açısıyla değil aynı zamanda Weber’in açısıyla da ele almış diyebiliriz. Haluk Yurtsever özetle, orta sınıfın her geçen gün büyüyen bir sınıf olduğunu değil küçük burjuvazi kapitalist toplumun bir ara sınıfı olduğunu savunmuş ve proletaryanın giderek azalmadığını aksine her geçen gün büyüyen bir sınıf olduğunu savunmuş. Bu kitabı literatüre hakim olanlara, asgari derece de olsa Marx, Weber, Giddens veya Bourdieu gibi isimlerin düşüncelerine hakim olanlara önerebilirim. Ancak daha önce bu tarz okumalar yapmayan okuyuculara oldukça sıkıcı ve anlamsız gelecektir. Kitabın diğer güzel taraflarından birisi de yazarın Türkiye bazında örnekler vermesi ve alıntı yaptığı Marx, Weber gibi insanların düşüncelerini bir de kendi gözünden özetlemesi. Böylece anlatım biraz daha kolaylaşıyor ve anlaması kolay hale geliyor. Yazara çoğu noktada katılmasam da kitapta nokta atışı yaptığı oldukça önemli noktalar da var.
Düşünce
Orta Sınıf EfsanesiHaluk Yurtsever · Yordam Kitap · 201612 okunma