Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

268 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Tanrı Yanılgısı ve Kör Saatçi kitaplarının kısa bir özeti niteliğinde kitaptı. Açıklamalar ve örnekler birbirinin aynısıydı. İşin aslı farklı bir kitap okuyormuş hissi uyanmadı bende. Kitap, Dawkins'in tanrının olmadığını ispatladığı zannına dayanır. Yazar okurlarını kitapları yoluyla manipüle etmeyi iyi biliyor. Dawkins kitaplarında manipülasyon aşamaları şu şekilde işliyor: 1. Akademik titrini ve okullarını vurgulama yoluyla ( Oxford ve Berkley Üniversitesi ) kendini tek otorite ilan etme. 2. Ünlü dehaların ateist olduğuna gönderme yapma ve ancak ahmak olanların iman ettiğini ima etme. 3. Tek örnekten yola çıkarak genellemeler yapma. ( Kültürel miras sebebiyle İncil ve Tevrat'ı tanıdığını ancak Kur'an-ı Kerim'i bilmediğini ifade eder. Yine de Kur'an hakkında hiçbir fikri olmamasına rağmen Kur'an'ı bir genellemenin kurbanı eder.) 4. İnanan insanlardan kaynaklanan kötü bir durumu ifşa ederken, ateist canavarların ( Hitler, Soros, Bush, Stalin...) yaptıkları karşısında üç maymunu oynar. 5. Evrimin biyolojik yaşamın temelindeki tek kanun olduğunu iddia eder ve tesadüfleri reddeder. Ancak iş tesadüfün değişiklik gücü olamayacağına gelince zarif ve kıvrak bir şekilde u dönüşü yapar. ( Bkz. S. 167 " Hayvanların ve bitkilerin rastgele şans ile ortaya çıkmadıkları tamamen bellidir." bkz. S. 168 " Varsayın ki çitanın tüm parçalarını rastgele karıştırıp korkunç bir karışıklık yaratmak yerine hayvanın sadece çok ufak bir noktasını değiştiriyoruz ama yine rastgele bir yönde. ) Bana da, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, demek düşer. Kitabı genel olarak değerlendirecek olursak kitap 2 kısım ve 12 bölümden oluşuyor. İlk kısım dinlerin ve Tanrı anlayışının nasıl ortaya çıktığını, İncil ve tevrat'taki çelişkileri ( yargısız infaza kurban giden kur'an-ı Kerim'i de dahil edebiliriz), ahlakın referansının din olamayacağını anlatmaya çalışmış. 2 kısım bilimin sunduğu kanıtlardan yola çıkarak tanrının olmadığını (!) ispatlamaya çalışmış. Tasarım yanılsaması, evrim yasaları ve evrene hükmeden yasalar gibi konular işlenmiş. Ben genel olarak tartışmalı meseleler üzerinde okumalar yapmayı severim. Bu bakımdan kitabı sevdim.
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç Kılavuzu
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç KılavuzuRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 2019347 okunma
·
213 görüntüleme
Mehmet Bayraktar okurunun profil resmi
Tanrı yüzde yüz var ya da yok diyemeyiz der pek çok bilim adamı, din ile bilim evet iç içedir, incelemede yazarı evet güzel eleştirmişsiniz fakat bence yanılmışınız kuranı incili tevratı dinlerin sümer vb eski kökenlerini hepsine hakim misiniz, bence hakimsinizdir okuduğunuzu düşünüyorum o zaman yazarın haklı olduğunu çok kolay anlamış olmalısınız, kutsal kitabımızı tmm eleştirmeyelim ama net her yirmi otuz sayfada bir asla kutsal kıtaba girecek kdr önemi olmayan ya da evrensel nitelik asla taşımayan ayetler çıkar karşınıza, yaratan öyle bir açık vermez veya gecelecekte herşeye muktedir olan rabbim öyle hata yapıpta yeni ayetle üzerini örtmez bir kerede doğru yolu gösterir olayı bitirir.. rad 13, nisa 128, nebe 33, ahzap 52-55, nur 33, nahl 81 (En garip ayettir) (sıcaktan koruyan giysileri ve savaşta giyilem zırhı yaradan yaratmış, insanlar dikemez yapamaz tabi ) isra 66 yine çok ama çok komik gelir asla yaratanın kelamı olamayacak kadar komiktir bugünde geçerliliği sıfırdır… ayrıca arap erkeklerinin uçkuru haddinden fazla önemsenmiştir başka işimiz gücümüz yok gibi.. Arap toplumunda kocaları öldürülüp esir alınan kadınlar, erkekler tarafından cariye yapılıyor. Yani o dönem erkeklerinin bir sürü cariyesi var ve üstüne üstlük bir de evlenme sıkıntısı var ama seçenek çok. Yetim kızlar ile ilgili birbirinden çok çeşitli iddia olduğu için ve dolayısıyla bu ayet ile ilgili bir çok farklı tercüme söz konusu olduğundan işin o kısmına girmek istemiyorum. İslâm inancımızda bir erkek evlenmek için dörder hanım alabilir fakat adaleti sağlayamayacağını düşünüyorsa bir tane ile evlenir, onu da yapmak istemiyorsa zaten elinin altında cariyeleri var onlarla beraber olur vay be :-| Say say bitmez sabah olur, iyi akşamlar…..
Pınar Mi okurunun profil resmi
Bilindik Türk ateisti eleştirisi olmuş biraz. Sümer'i dinlerin başlangıç noktası almak ( Gilgamış destanında işlenen konu nedeniyle ) Peki şöyle olma ihtimali yok mu sayılacak ? Sümer dinsel metinleri kendilerinden önce yaşamış bir peygamberin öğretilerinin zaman içinde bozulmuş şekli olamaz mı ? Üstelik gelin sizin tabirinizle sapık bir Arap'ın (!) Dönemin koşulları içinde değerlendirildiğinde muhteşem bir Sümerolog olması biraz garip değil mi? İnsanlığın ortak dürtüsü olan cinsellikte, sapmanın yalnızca Araplara mahsus olması fazla adaletsiz değil mi?
Ahmet Boyraz okurunun profil resmi
Ben henüz kitabı bitirmedim ama bir yorum yazma ihtiyacı hissettim. Öncelikle yazar daha en baştan olmayan bir şeyi kanıtlayamazsınız diyor başkasından örnek vererek. Sanırım okuyorsunuz ama o karşıt görüşünüz okuduğunuzu anlamada size engel oluyor. İkincisi; tipik bir müslüman olarak yine ben merkezci kişiliğinizle yaklaşıp olayı hemen Kur'an diye kişiselleştirmişsiniz. Dawkins'in yaptığı daha deneyimli ve bilgili olduğu kitaplar üzerinden yaklaşarak dinlerin ve kitaplarının ne kadar akla yatkın olup olmadığını göstermeye çalışmak. Ve yine burda sizin o karşıt ve basmakalıp düşünceniz okuduğunuzu anlama konusunda size engel oluyor. Her neyse çok uzatıp daha fazla okuduğunuzu anlamadığınızı belirtmek istemiyorum. Sadece okuduğunuzu anlama konusunda biraz daha gayret etmenizi tavsiye ediyorum. İyi okumalar.
Pınar Mi okurunun profil resmi
Bu yorumun altına, sizinkini kopyalayıp yapıştırmak lazım. Çünkü tam olarak kendinizi tarif etmişsiniz.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.