Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Suaygırları kendi güneş kremini nasıl salgılıyor?
Eski çağlardaki insanların suaygırınin derisinden sızarken gözlemlediği sıvı gerçekten de kana çok benziyor; ilk gördüğümde ben de fena inanmıştım. Ama bu kan değil; alakası bile yok. Kırmızı yapışkan sıvı, hayvanın kalın derisinin altına tıkıştırılmış özel bezlerden salgılanıyor. Yıllarca suaygırını serin tutmak için yapışkan kırmızı ter görevi gördüğü düşünülmüştü. Ancak kısa bir süre önce, bilim insanları bunun çok daha önemli bir iş başardığını keşfetti. Yapışkan sıvının kana benzer görüntüsü, kırmızı ve turuncu pigmentlerin eseri; kararsız polimerler önce şeffaf olsa da UV ışığını emip yansıttıkca şekil ve renk değiştiriyorlar. Bu oldukça kullanışlı bir yöntem çünkü suaygırı aslında kendi güneş kremini salgilamis oluyor: Devamlı yakıcı Sahra Altı güneşine maruz kalan devasa, tüysüz bir memeli için yenilikçi bir evrimsel adaptasyon. Yapışkan sıvının antibakteriyel maddeler icerdigine de inanılıyor, işte bu yüzden suaygırı kendi diskisiyla dolu suyun içinde debelenmekten hoslanmasina rağmen savaş yaraları neredeyse hiç enfeksiyon kapmiyor. Ayrıca sinekler kaka partisine düşkün olmalarına rağmen suaygırını genelde yalnız bırakıyorlar; yani bu süper yapışkan, böcek kovucu da olabilir.
Sayfa 244 - DomingoKitabı okudu
··
1 artı 1'leme
·
1.011 görüntüleme
Fatih okurunun profil resmi
Meraklısına* Bilgi iki yerde hata içeriyor: 1. Memelilerde tüy bulunmaz. Memeliler için spesifik özellik kıldır. Tüy kuşlar için spesifiktir. 2. Sıvının anbakteriyel olduğuna inanılmaz, örnek alınır laboratuvarda antibakteriyel antifungal antiviral besiyerlerinde ekim yapılır ve 24 saat sonra gerçek bilgi öğrenilir. Bilimle kalın 🔬
İlayda Şentürk okurunun profil resmi
Memelilerde tüy bulunmaz evet ama ben burada alıntı yazıyorum. Ve kitaptaki çevirinin yanlışlığını farketmedim. İkinci maddenize gelirsek inanılması için belli çalışmalar yapılması gerekir kaldı ki kaynakçalı bilim kitapları bunlar. Burada simyaya dair bir şey anlatılmıyor yani insanlar bunu kafasına göre yazmıyor. Dilerseniz Google akademik, Science direct'ten ilgili konuya dair akademik makaleleri okuyabilirsiniz. Kimsenin mikrobiyoloji laboratuvarına girip toplam bakteri, küf-maya, spesifik kitleri kullanmadan anti kelimesini kullanacak kadar bilgili olduğuna inanmıyorum. 🙃 Bilimle kalın:)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.