Puan vermedi·245 syf.····Okunma: 07 Mart 2023 16:14 Yaşam Dersleri kitabını bir süre önce tavsiye üzerine, ilerleyen zamanlarda alıp okurum diyerek telefonuma not almıştım.
Son olaylardan sonra ülkece neden böyle ağır bir olayla imtihan olduğumuzu sorguladım. Her şeyin bu derece pamuk ipliğine bağlı olduğunu bizzat yaşamak, ölümün kıyısından dönmek ve eğer ölseydim kısa bir süre nefes alıp veren, geride bir dikili taşı olmayan, dünyadan heybeme kırık dökük birkaç amel götüren biri olarak yaşama veda edecektim. Yani ‘yaşamamış’ biri olarak ölecektim. Peki ‘yaşamak’ neydi?
Ve madem ki ölmedim, bunun bir sebebi olmalıydı. Allah benimle bir şey murad etmişti demek ki. Peki murad ettiği şey neydi?
1 aydır bu sorularla boğuşurken Yaşam Dersleri kitabını alıp okuma zamanı geldiğini fark ettim.
İnsanlar kendi yapamadıkları şeyleri başkalarına nasihat ederler. Bu nasihatlerin birçoğu da nasihat edenler tarafından yaşanmadığı için karşıdakine tesir etmez.
Yaşam Dersleri kitabı ölüme yaklaşmış, belki de birkaç ay ömrü kalan insanların bizzat tecrübe edip hayattan aldıkları dersleri bize anlatan bir eserdir.
Kitap; sevgi, zaman, güç, kendini bırakma, bağışlama gibi 14 bölümden oluşmaktadır.
Hayat bir okuldur, her kişiye özel dersleri olan, kimsenin dersinin kimseye benzemediği bir okul.
Birçok insan ölmeye yakın kendisine bazı derslerin öğretildiğini fark eder ve yaşamı tam da ölmek üzere anlam kazanır.
Ölmek üzere anlam kazanan bir hayat…
Hayatımızın anlamını öğrenmemiz için ölüme yakın olmamız gerekmiyor. Ve hayattaki tüm dersleri bizzat tecrübe edip öğrenmemiz imkansızken bu eser bize başkalarının aldığı derslerden yola çıkarak hayatın anlamına kapı aralıyor. Başka insanların yaşamı, öğrendikleri adeta bizlere ders oluyor.
Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.