2023 10. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 21:03
O'nun adıyla, Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Üstlerindeki göğe bakmazlar mı, onu nasıl bina edip ve süsledik, onun hiçbir çatlağı yoktur." Her şey nasıl da dizayn edilmiş. Düşündükçe insanı tefekküre şevk eden bir dizayn. Bütün her şey bakmakla, görebilmekle ve düşünebilmekle başlar. Zannımca biz insanoğlu sadece kitaplarda düşünmeye çalışır ya da kitapta anlatılmak istenilen olayı anlamaya çalışırız. Sanırım her olay bir kitabın sonunda bitmiyor. Bunca nimet bizlere bahşedilmiş ve bizlere sunulmuş. Her ne kadar kıymetini bilmesek de tekrar tekrar tefekkür etmeli, anlamalı ve görebilmeliyiz. Gökyüzüne Bakmanın Faydaları; semanın, güneşin, ay ve yıldızların, denizlerin, suyun, havanın, ateşin, insanın, kuşların, hayvanların, bitkilerin yaratılışındaki hikmetler doğrultusunda yazılmış eserler arasında sadece bir tanesi. Bunlar üzerine nice yazılı eser ve yazmakla, anlatılmakla bitirilemeyecek hikmetler dolusu âlem. Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: "Eğer yeryüzündeki ağaçlar hep kalem olsa, denizler de, ardından yedi deniz daha katılıp çoğaltılarak mürekkep olsa, Allah'ın kelâmı, sözleri yazmakla tükenmez. Allah kudretli, hikmet sahibi ve hükümrandır." Sözü daha fazla uzatmadan şu güzel sözlerle bitirmek isterim. İmam Gazali kitabında şu sözlere yer veriyor: Ben Varlık Âleminin Efendisi sallallahu aleyhi vesellemin sözünden daha güzel bir söz bulamadım. Sözlerimi O'nun sözü ile tamamlıyorum. O şöyle derdi: "İlahî, gazabına giriftar yahut hoşnutsuzluğuna duçar olmaktan, Senin o zulmetleri parıl parıl parlatan dünya ve ahiret işlerinin medar-ı salâhı Nur-ı Vechine sığınırım. İlahî, Sen razı olasıya kadar Senin affını muntazırım. İlahî, bütün havl ve kuvvet sadece Senin elindedir." İhsanı, ikramı ve keremiyle bizi sevdiklerinden eylesin. Bizim velimiz O'dur.
1000k
Gökyüzüne Bakmanın Faydalarıİmam Gazali · Nesil Yayınları · 20233,122 okunma