Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 10 Mart 2023 20:59 Narrative terapinin kuramsal geçmişine dair gerekli bilgiler çok detaylı olmasa da giriş kısmında ele alınmış. Temel uygulamalara ise genellikle bölümlerde anlatılan vaka kesitlerinin altında açıklama olarak değinilmiş. Bu örnek kesitlerin bizim toplumuza ait kesitler olması da onları çok daha efektif bir hale getirdiğini söyleyebiliriz sanırım. (Üstelik bu şekilde okumak daha keyifli ve kuramı anlamak da çok daha kolay oluyor)
Alanda çalışan Narrative Terapi ile ilgilenen meslektaşlarımın özellikle uygulama haritalarını ve bazı teknikleri kendi yaklaşımlarına uyarlayarak kullanabileceklerine inanıyorum. Nitekim ben psikoeğitim uygulamalarında kullandıkları bazı yöntemlerin bireysel psikolojik danışma oturumlarında da etkili olabileceğini düşünüp okurken bir yandan notlarımı buna göre aldım.
Alanda çalışan bir uzman değilseniz ancak psikoloji ile ilgileniyor ve kendi baskın hikayenize bir de narrative terapi gözünden bakmak istiyorsanız da kendinizden bir şeyler bulabileceğinize inanıyorum. Bölümlerde yaşama dair pek çok kesit ve farkındalık kazanmakta kullanabileceğiniz pek çok soru bulunuyor. Benim en çok hoşuma giden akıllı yön bulma sistemi soruları oldu. Burada hepsine yer veremeyecek olsam da zorluklarla baş etme konusunda ilgili bazı soruları aşağıya ekliyorum.
Hayatında en önem verdiğin değer nedir? Bu değeri en son hangi olayda hissetin?
Sahip olduğun bu değer yaşadığın problemle baş etmene nasıl yardımcı oldu?
Problemin etkilerine dayanmak için attığın ilk adım neydi?
Seni devam etmek için ayakta tutan neydi?
Bu adımları atmanda sana destek olan, yardım eden biri var mıydı? Bu adımları attıktan sonra ne gibi farklılıklar oldu?